Danijel Libeskind projektovao tri ugaona nebodera za Rim

18.06.2015. | Dezeen

Njujorški arhitekta Danijel Libeskind je nedavno predstavio svoj projekat za tri kule koje su planirane za gradnju na ogromnoj gradskoj parceli u Rimu koja je pre smeštala hipodrom.

Tri zgrade stoje u bliskom volumetrijskom odnosu i deo su velikog urbanističkog plana koji uključuje izgradnju fudbalskog stadiona kluba AS Roma sa 52.500 sedišta, objekata za obuku, kancelarijskih prostora, maloprodajnih prostora, kulturnih i zabavnih objekata. Najviša struktura će dostići 220 metara visine.

Kule proizilaze iz trospratnog podijuma koji ima zasađeni zeleni krov. Javni trg sa kolonadama od 3.000 metara kvadratnih površine okružuje osnovu kula i pruža usluge kao što su kafići i trgovačka područja.

Iz osnove se izdižu tri strukture koje izgledaju kao da su isklesane iz jednog komada materijala, funkcionišući ujedno kao zasebni elementi i delovi celine.

Kule su obložene sa mutnim panelima i staklom koji stvaraju obrasce koji razbijaju njihov monolitni izgled i pružaju estetski kontinuitet između struktura. Velike baštenske zone sa višespratnim otvorenim radnim prostorima, rekreativnim oblastima i zabavnim prostorima su deo svakog tornja i uključuju drveće pune veličine i atrijum koji pruža neometane poglede na grad.

Služeći kao centralni deo kompozicije, Kula broj jedan poseduje više zelenih prostora na suprotnim stranama i obezbeđuje efikasnije prostorne rasporede koji su organizovani oko centralnog jezgra.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...