Danijel Libeskind projektovao tri ugaona nebodera za Rim

18.06.2015. | Dezeen

Njujorški arhitekta Danijel Libeskind je nedavno predstavio svoj projekat za tri kule koje su planirane za gradnju na ogromnoj gradskoj parceli u Rimu koja je pre smeštala hipodrom.

Tri zgrade stoje u bliskom volumetrijskom odnosu i deo su velikog urbanističkog plana koji uključuje izgradnju fudbalskog stadiona kluba AS Roma sa 52.500 sedišta, objekata za obuku, kancelarijskih prostora, maloprodajnih prostora, kulturnih i zabavnih objekata. Najviša struktura će dostići 220 metara visine.

Kule proizilaze iz trospratnog podijuma koji ima zasađeni zeleni krov. Javni trg sa kolonadama od 3.000 metara kvadratnih površine okružuje osnovu kula i pruža usluge kao što su kafići i trgovačka područja.

Iz osnove se izdižu tri strukture koje izgledaju kao da su isklesane iz jednog komada materijala, funkcionišući ujedno kao zasebni elementi i delovi celine.

Kule su obložene sa mutnim panelima i staklom koji stvaraju obrasce koji razbijaju njihov monolitni izgled i pružaju estetski kontinuitet između struktura. Velike baštenske zone sa višespratnim otvorenim radnim prostorima, rekreativnim oblastima i zabavnim prostorima su deo svakog tornja i uključuju drveće pune veličine i atrijum koji pruža neometane poglede na grad.

Služeći kao centralni deo kompozicije, Kula broj jedan poseduje više zelenih prostora na suprotnim stranama i obezbeđuje efikasnije prostorne rasporede koji su organizovani oko centralnog jezgra.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...