IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kamena koliba na španskoj obali

17.06.2015. | Architizer

Ova elegantna malena kamena koliba sa pogledima na špansku obalu Mediteranskog mora je mnogo više od onoga što deluje na prvi pogled. Kako bi zaobišli stroge propise o dozvoljenoj veličini zgrada, biro Enproyecto Arquitectura je projektovao kuću kao poljoprivredni objekat sa malim životnim prostorima koji se nalazi iznad i ispod zemlje.

U ovoj konfiguraciji prostora, zidovi postaju mesta za skladištenje, klupe na tremu su svetlosne trake za podzemne prostorije, a duž podzemnih prostorija se prostire obiman suvo naslagani kameni zid koji pomaže u smanjenju temperature u kući tokom vrelih leta.

Smeštena na obodu malog sela, kuća je okružena sa poljima trešnji i krase je predivni pogledi na obalu. Urbanistička pravila omogućavaju gradnju zgrade od samo 25 metara kvadratnih povšine (obično za odlaganje alata i opreme) i 50 kvadrtanih metara podzemnih cisterni, pa je većina kuće zapravo ispod zemlje.

Studio, kupatilo i spavaća soba čini donji životni prostor koji je osvetljen sa dva pametno postavljena svetlarnika koji su skriveni ispod klupa na tremu/krovu. Prizemlje je jednostavan otvoreni prostor sa kuhinjom na jednom kraju i dnevnom sobom koja se otvara ka pogledima na obalu na drugom kraju. Ispod krova kolibe je ušuškana malena spavaća soba.

Iako je kuća jednostavna spolja, njena unutrašnja završna obrada je prefinjena. Enterijer je čisto konstruisan sa crnim obojenim čelikom, drvenim podovima i plafonima i belim zidovima. Debeli zid je zapravo napravljen od skladišnih jedinica gde umetnuti prozor postaje malo udubljenje za sedenje.

Eksterijer kuće je napravljen od suvo naslaganog kamena lokalnog porekla koji integriše dom sa okolnim šturim pejzažom, punim starih kamenih zidova. Debeli zidovi omogućavaju pametno umetanje prozora u enterijer sa čeličnim ramovima koji su obloženi kamenom, štiteći enterijer od vrelog letnjeg sunca. Kamen takođe apsorbuje dnevnu toplotu i ponovo je emituje noću, regulišući unutrašnju temperaturu tokom cele godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;