Plus-energetska vila Bondo u Švedskoj

15.06.2015. | Inhabitat

Ukoliko volite visoke zasvođene tavanice i karakter gotskih katedrala prepun prirodne svetlosti, pripremite se da budete zaneseni za ovim domom inspirisanim crkvenom tipologijom u Švedskoj.

Vila Bondo je delo arhitektonskog biroa Kjellgren Kaminsky Architecture i nudi prelepe poglede na jezero kroz ekstrudirani zabatni zid koji je u potpunosti zastakljen. Struktura obložena drvetom je izgrađena prema plus-energetskim standardima i uključuje upotrebu ekoloških materijala i LED osvetljenja.

Kuća površine 250 metara kvadratnih je smeštena u brezovoj i borovoj šumi na obodu švedskog grada Geteborga. Kako bi povećali poglede ka susednom jezeru Gravsjon, arhitekte su postavile velike staklene površine koje nude panoramske poglede na pejzaž.

Trospratni dom je pokriven sa krovnim materijalom Rheinzink i obložen sa vertikalno postavljenim daskama ariša, koji će razviti sivu patinu tokom vremena.

Porodična kuća je delimično ukopana pod zemlju, sa tri od četiri spavaće sobe koje se nalaze na donjem nivou. Gornji nivo se sastoji od otvorenog dnevnog boravka, dodatne spavaće sobe, garaže i impresivne kuhinje i trpezarije koje se nalaze pored zabatnog zastakljenja duple spratne visine koji pružaju poglede na jezero.

Minimalistički enterijer i crno-bela paleta boja je naglašena sa nekoliko živopisnih bojenih detalja poput osmo-bitnog umetničkog dela u kuhinji. Otvorena krovna terasa se nalazi na najvišem nivou ispred staklene površine pune spratne visine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...