Japansko Hanazono obdanište je projektovano da čuva decu bezbednim tokom tajfuna

08.06.2015. | Dezeen

Na Mijako-đima, japanskom ostrvu 400km od obale Tajvana, tajfuni su veoma realna pretnja. Hanazono obdanište je projektovano sa ovime u vidu, pružajući zaštitu deci tokom ekstremnih vremenskih uslova.

Arhitektonski biroi Hibino Sekkei i Youji no Shiro, koji su specijalizovani za arhitekturu objekata za decu, koristi lokalne materijale, kao što su betonski blokovi sa rupama i crvene zidne pločice, za zaštitu dece od jakih kiša i letećih ruševina koje često prate tajfune.

Dvospratna zgrada koristi konstrukciju od betona ojačanog čelikom koja može da izdrži dramatične uslove tajfuna. Šuplji betonski blokovi su naslagani tako da formiraju zidove koji štite dvorišta i prozore, omogućavajući protok vazduha kroz kompleks i čuvajući poglede na okolinu, dok štite decu od sunca i kišom nanesenih ruševina. Crvene keramičke pločice su korišćene na zidovima kako bi uklopile objekat sa tipičnim krovovima od crvenih crepova na ostrvu.

Prizemlje je veliki otvoreni prostor koji može da se koristi za razne igre i školske aktivnosti, dok rasklapajuća particija može da odvoji umetnički atelje u severnom delu. Staklena vrata na svakom kraju velikog prostora omogućavaju izlivanje aktivnosti na otvoreni travnjak ili uređeno dvorište. Kada su vrata otvorena, povetarac hladi okolne prostore.

„Ostrvo Mijako-đima pripada suptropskoj okeanskoj klimi“, kaže arhitekta Taku Hibino. „Zgrada je morala biti zatvorena zbog stvaranja hladovine, a takođe i otvorena zbog ventilacije, pošto topla i vlažna klima uzrokuje stvaranje mnogih tajfuna.“

Dvorište, kuhinja i trpezarija su lako dostupne, a istovremeno odvojene od glavnog prostora. Staklena vrata trpezarije takođe mogu biti otvorena radi svežeg vazduha, a i zbog ručavanja napolju. Vrt ima otvoreno igralište i pećine, dok su druge terase i dvorišta više osamljene. Na spratu postoji šest prostorija, od kojih neke imaju potkrovlja sa drvenim merdevinama, gde deca mogu da prenoće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...