Japansko Hanazono obdanište je projektovano da čuva decu bezbednim tokom tajfuna

08.06.2015. | Dezeen

Na Mijako-đima, japanskom ostrvu 400km od obale Tajvana, tajfuni su veoma realna pretnja. Hanazono obdanište je projektovano sa ovime u vidu, pružajući zaštitu deci tokom ekstremnih vremenskih uslova.

Arhitektonski biroi Hibino Sekkei i Youji no Shiro, koji su specijalizovani za arhitekturu objekata za decu, koristi lokalne materijale, kao što su betonski blokovi sa rupama i crvene zidne pločice, za zaštitu dece od jakih kiša i letećih ruševina koje često prate tajfune.

Dvospratna zgrada koristi konstrukciju od betona ojačanog čelikom koja može da izdrži dramatične uslove tajfuna. Šuplji betonski blokovi su naslagani tako da formiraju zidove koji štite dvorišta i prozore, omogućavajući protok vazduha kroz kompleks i čuvajući poglede na okolinu, dok štite decu od sunca i kišom nanesenih ruševina. Crvene keramičke pločice su korišćene na zidovima kako bi uklopile objekat sa tipičnim krovovima od crvenih crepova na ostrvu.

Prizemlje je veliki otvoreni prostor koji može da se koristi za razne igre i školske aktivnosti, dok rasklapajuća particija može da odvoji umetnički atelje u severnom delu. Staklena vrata na svakom kraju velikog prostora omogućavaju izlivanje aktivnosti na otvoreni travnjak ili uređeno dvorište. Kada su vrata otvorena, povetarac hladi okolne prostore.

„Ostrvo Mijako-đima pripada suptropskoj okeanskoj klimi“, kaže arhitekta Taku Hibino. „Zgrada je morala biti zatvorena zbog stvaranja hladovine, a takođe i otvorena zbog ventilacije, pošto topla i vlažna klima uzrokuje stvaranje mnogih tajfuna.“

Dvorište, kuhinja i trpezarija su lako dostupne, a istovremeno odvojene od glavnog prostora. Staklena vrata trpezarije takođe mogu biti otvorena radi svežeg vazduha, a i zbog ručavanja napolju. Vrt ima otvoreno igralište i pećine, dok su druge terase i dvorišta više osamljene. Na spratu postoji šest prostorija, od kojih neke imaju potkrovlja sa drvenim merdevinama, gde deca mogu da prenoće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...