SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kuća suncokret je neobičan klaster kocki koje upijaju mediteransko sunce

08.06.2015. | Dezeen

Arhitektonski biro Cadaval & Solà-Morales Architects je nedavno završio Kuću suncokret, predivnu modernu strukturu koja je upečatljiva kao i sama obala Mediteranskog mora na kojoj se nalazi.

Kuća na litici se sastoji od 10 kocki, od kojih je svaka orijentisana ka različitim pravcima u Kosta Bravi u Španiji. Čudna forma Suncokret kuće nije samo iz estetskih razloga - geometrijski dizajn je kreativno rešenje problematičnih uslova na parceli.

Kada su klijenti kupili parcelu pored mora, oni su očekivali da će njihova buduća kuća biti u potpunosti izložena impresivnim pogledima. Međitim, analiza lokacije je otkrila nekoliko problema: parcela ne samo da je izložena jednom od najjačih vetrova poluostrva, već i dobija vrlo malo direktnog sunčevog zračenja.

Arhitekte su ublažile ove probleme oblikovanjem kuće u niz kocki sa staklenim licima koje su pažljivo postavljene tako da imaju poglede na more i obilje sunca. „Kuća je ujedno i veliki solarni kolektor, mehanizam za uvođenje svetlosti i toplote u kuću - nalik velikom suncokretu“, napisale su arhitekte.

Obložen u teksturisanu belu štuko fasadu, dvospratna struktura ima pet kocaka na svakom nivou. Zastakljeni zidovi punih spatnih visina kocki su izgrađeni od jakog stakla otpornog na jake vetrove i nanose soli.

Kao i fasada, savremeni enterijer ima jednostavnu i uglavno belu paletu boja. Zajedničke oblasti su smeštene u prizemlju, dok gornji sprat, do koga se dolazi preko stepenica u dnevnoj sobi dvostruke spratne visine, smešta tri dvokrevetne spavaće sobe, dva kupatila i gostinsku sobu. Klijenti takođe imaju pristup otvorenim prostorima preko balkona na krovu, spoljašnjih tremova i malog bazena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;