SFSOPLATE-468X60-BANNER

Obdanište u obliku mačke je divno mesto za učenje i igranje

04.06.2015. | Inhabitat

Francuski umetnik Tomi Ungerer i arhitekta Dajla Suzan Jondel je tim iza ovog savršenog vrtića u obliku mačke. Iako deluje kao da se nalazi u Japanu, obdanište se zapravo nalazi u gradu Karlsrue u Nemačkoj, i izgrađeno je u okviru kampanje „Evropa bez granica“, postajući simbol francusko-nemačkog prijateljstva.

Slatko obdanište u obliku mačke nosi ime „Kindergarten Die Katzie“ i smešta stotine dece koja svaki dan ulaze u njega kroz usta mačke, imaju časove u njenom stomaku i izlaze iz obdaništa kroz mačkin rep ili spuštanjem niz srebrni tobogan smešten na leđima.

Deca koja pohađaju ovo mačije obdanište su sigurno uzbuđena da u njega dolaze svaki dan, kao i da uče i da se igraju u zgradi ovog čudnog oblika. Metalna i betonska mačka sa zelenim krovom nalik krznu je postavljena tako da izgleda kao da leži, sa ustima kao vratima kroz koja deca ulaze svako jutro.

Njene velike oči su zapravo prozori koji pružaju obilje svetlosti dvospratnoj unutrašnjosti. Mačkin stomak smešta svlačionicu, trpezariju, kuhinju i učionice koje su ukrašene sa šarenim dečijim crtežima.

Njene šape su igrališta za decu, a na gornjem nivou se nalazi igraonica koja omogućava deci da gledaju napolje kroz velike mačije oči. Iza leđa mačke se očigledno nalazi njen rep, koji je napravljen kao čelični tobogan sa koga se deca mogu spuštati u dvorište.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;