Isečak je malena koliba koja je izgrađena oko tri postojeća stabla šljive

26.05.2015.

Isečak (The Slice) je malena dvorišna koliba projektovana od strane arhitektonskog biroa Saunders Architects koja je predstavljala projektantski izazov arhitekti Todu Saundersu, rođenom kanađaninu koji živi i radi u Norveškoj.

Interesantna parcela je inspirisala Saundersa do tačke u kojoj je projekat postao rad iz ljubavi, pošto se arhitekta odrekao isplate kako bi mogao da projektuje kolibu od 15 metara kvadratnih u okviru razumnog budžeta.

Minimalistički prostor je projektovan imajući ograničenja lokacije na umu, a izgrađen je oko tri zrela stabla šljive, koja služe da ojačaju vezu između kompaktne unutrašnjosti i širokog prostranstva izvan.

Enterijer Isečka se sastoji od jednostavnog kreveta, kuhinje i malog kupatila. Maleni prostor se vizuelno proširuje sa zaštićenim područjem trema koji udvostručuje površinu kolibe. Trem je probijen sa dva stabla šljive - slučajno razmaknuta toliko da se između njih može smestiti ležaljka. Eksterijer strutkure je crn, a enterijer beo: savršeni izraz skandinavskog minimalizma koji takođe naglašava trouglasti izgled zgrade po kome je koliba dobila svoje ime.

Govoreći o konkretnim izazovima projektovanja malih prostora, arhitekta Sunders je rekao: „Projektovanje malih, savršeno oblikovanih zgrada pruža ogromnu količinu zadovoljstva arhitekti. One pružaju određeni stepen slobode koje velike zgrade ne mogu da pruže. Arhitektura ne mora da gubi svoju inventivnost kada su smanjene veličine i budžet.“

Smeštana na kosoj, travnatoj parceli u Slateviku, Norveška, koliba se takođe može pohvaliti sa pogledima na obližnje more. Spokojstvo otvorenog prostora je upareno sa svetlim i mirnim enterijerom, čije su mlečno bele površine dopunjene sa pastelnom posteljinom i tačkama crvene i žute boje.

Mala vrtna kuća, kako je arhitekta Tod Saunders zove, nije projektovana da bude stalno mesto za boravak. Ali ona, međutim, pruža odlično mesto za privremeni smeštaj gostiju ili vrlo udobno mesto za uživanje u toplim letnjim večerima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...