INFONET-468X60-BANNER

Monolitno odmaralište u planinama Norveške

25.05.2015. | Arch Daily

Monolitni i kockasti objekat Flotane je odmaralište i kupatilo smešteno na platou Aurlandsfjelet na popularnoj turističkoj ruti u Norveškoj. Smeštan na visini od 1.200 metara u sred surovog planinskog pejzaža, toaleti su pokriveni snegom osam meseci godišnje. Kada leto dođe turisti često obilaze ovu rutu, a odmaralište je popularna polazna tačka za šetnje u ovoj oblasti.

Odmaralište i toaleti Flotane je projektovano od strane arhitekte Larsa Bergea iz biroa LJB, i ono je orijentisano tako da maksimizuje svoje izlaganje suncu i u potpunosti se napaja preko solarnih panela.

Parking je dugo služio kao polazna tačka za planinske šetnje, kao i odmaralište za vozače duž puta Aurlandsfjelet. Parking prostor je 2010. godine ažuriran sa uslužnim objektima, piknik stolovima i prostranijim parking površinama. Toalet je projektovan tako da se lako održava i da bude otporan kako bi mogao da izdrži teške vremenske uslove i velika opterećenja od snega tokom zime.

Kocka je oblikovana i nagnuta tako da iskoristi što je više moguće sunca i pruži utočošte od vetra. Eksterijer je obložen sa izdržljivom betonskom ljuskom sa unutrašnjim drvenim jezgrom kao i sa dva toaleta i tehničkim prostorom.

Solarni paneli smešteni na južnoj fasadi generišu energiju iz sunčevih zraka za napajanje objekta. Objekat se uklapa u okolinu, a niski profil objekta osigurava neometanje pogleda na okolinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;