Japanska kuća koristi drveni materijal jači od čelika za borbu protiv prirodnih katastrofa

22.05.2015. |

Priroda u Japanu je hipnotišuća i privlačna, ali ipak predstavlja opsenu jer je ona takođe često ugrožena elementarnim nepogodama. Ova situacija nalaže investitorima i inženjerima zadatak ojačavanja svojih struktura.

Jedna porodica u jugozapadnom Japanu je odlučila da angažuje arhitektonksih biro Nolla kako bi im projektovao hibridnu kuću od tradicionalnog drveta i lepljenog laminiranog drveta (glulam), koji pružaju zaštitu od Majke prirode, ekonomičnu kontrolu temperatura u domu i, što je najvažnije, spokoj.

Glulam je svestrana drvena greda koja se sastoji od više „drvenih laminacija“ koje su spojene zajedno sa jakim lepkom otpornim na vlagu. Ovaj proizvod se hvali sa činjenicom da je jači od čelika, a on je revolucionaran materijal koji se često koristi u stambenoj i komercijalnoj gradnji. To znači da materijal može da izdrži normalne vremenske uslove, kao i intenzivne oluje.

Troškovi uz dugotrajnost su bili na listi prioriteta investitora, a srećom je hibridna drvena kuća koštala isto kao tipična drvena kuća od greda i stubova iz ovog kraja, verovatno zbog činjenice da joj nije bilo potrebno toliko materijala kao zgrada od tipične drvene konstrukcije.

Jedinstvene ventilacione osobine omogućavaju korisnicima udobne temperature tokom vrelih i vlažnih meseci u ovom regionu. Na jednoj strani kuće se nalazi veliki otvor u obliku harmonika vrata, koje takođe služe kao zaštita od oluja kada su zatvorene i zaštita od sunca.

Drvene letvice se mogu pronaći na svim stranama kuće kako bi se omogućio optimalan protok vazduha. I na kraju, krov je dodatno ušuškan sa obilnom termoizolacijom kako bi se smanjio rizik od pregrevanja.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...