Kuća u Portugalu sa fasadom od plute

19.05.2015. | Inhabitat

Specifičnost ove kuće ne leži u njenom prostornom rasporedu, lokaciji u severnom Portugalu, detaljima u enterijeru ili pasivnim solarnim principima, već u njenoj fasadi koja je u potpunosti urađena od plute.

Pluta je obnovljivi resurs koji je nepropusni, pa čak i plovan materijal, i itekako ima smisla koristiti je kao fasadni materijal. Iako bi u većini delova sveta korišćenje ovolike količine plute bilo neekološko rešenje koje je pritom i jako skupo, ovde to nije slučaj jer je Portugal zaslužan za 50% proizvodnje plute na svetu, što ovaj materijal čini lokalnim.

Kuća od plute je jednostavan, pravougaoni blok sa kosim krovom, i ona je uglavnom obložena u panelima od plute, osim u slučajevima prozora i valovitih metalnih panela iznad garaže. Vlasnici kuće su angažovali arhitektonski biro Arquitectos Anónimos da projektuje kuću koja bi bila izolovana od okolnih suseda u Esponsendeu.

Kuća sa šest soba je ugrađena delimično u strani brda i poseduje dva ulaza - jedan u prozemlju i jedan na prvom spratu. Trpezarija, dnevna soba i kuhinja se nalaze na prvom spratu, dok se grupa spavaćih soba sa kupatilima nalazi na drugom spratu.

Kuća je unutra minimalno nameštena i jednostavno dekorisana, što joj pruža osećaj više nalik kancelarijskom prostoru nego udobnom domu. Kao se čini, investitor je želeo nešto neobičniji, privatniji dom sa koji nije preterano skup.

Brojni prozori na istočnoj strani kuće skupljaju jutarnje sunce, koje se filtrira kroz aluminijumske roletne. Jedan prozor na južnoj strani pruža pogled na okolinu, a samo nekoliko osenčenih prozora na zapadnoj strani čuva kuću od pregrevanja u popodnevnim satima.

Pluta je svakako neobičan materijal da se koristi kao fasadna obloga, ali u isto vreme to ima smisla. Pošto je tako tipičan materijal za Portugal, verovatno je mnogo jeftiniji tamo nego ovde kod nas. Ukoliko je pravilno instalirana preko termalne i vodene barijere, ona bi trebalo efikasno da zadrži kišnicu, pa čak i da pruži dodatni sloj termoizolacije.

Kuća je završena 2007. godine, a po svemu sudeći ona se i dalje drži veoma dobro.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece