INFONET-468X60-BANNER

Z kvadratna kuća evocira islamsku arhitekturu u edvardovskoj bašti

12.05.2015. | Architizer

Z kvadratna kuća je projektovana od strane arhitektonskog biroa McCullough Mulvin Architects kao moderna dopuna stare edvardovske kuće u južnom Dablinu, Irska.

Projektanti su bili inspirisani tradicionalnom islamskom arhitekturom, a kockasta struktura je smeštena oko privatnog vrtnog dvorišta, dostupana samo iz unutrašnjosti kuće, što pruža njenim stanarima privatnu skrivenu oazu.

Smeštena u zadnjem vrtu velike edvardovske kuće, Z kvadratna kuća harmonizuje sa pejzažom sa svojim linearnim dizajnom i integracijom prirode. Unutra je kuća sa otvorenim planom sa dosta zastakljenih površina punih spratnih visina, koji pružaju otvoreni i prozračni osećaj unutra.

Svetlo drvo ukrašava podove i police u enterijeru, a ono se takođe i ponavlja u malim drvenim detaljima u eksterijeru. Veliki krovni svetlarnici plave prostor sa sunčevom svetlošću, i pružaju poglede na zvezdano nebo noću.

Unutrašnji stakleni zidovi se otvaraju ka nizu unutrašnjih dvorišta, koji su zaštićeni od zajedničkog dvorišta imovine. Privatne bašte sa travnjacima, mladicama i cvetnim lejama se intgerišu sa stambenim oblastima kada se stakleni zidovi otvore, zamagljujući granice između otvorenog i zatvorenog prostora.

Bašta se nastavlja na krovu linearnog doma, gde gusto zasađeni pejzaž služi i kao uzvišeni travnjak. Zeleni krov pomaže u filtriranju kišnice koja je uobičajena pojava u irskoj klimi, i takođe ima ulogu prirodnog izolatora koji pomaže u smanjenju troškova električne energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;