Novi opštinski centar je katalizator rasta u Bostonu

06.05.2015. | Dezeen

Dobra arhitektura podrazumeva uključivanje mnogo više faktora od samo dobrog izgleda objekata. Nedavno završeni Opštinski centar Brus C. Boling, delo holandskog arhitektonskog biroa Mecanoo i američkog arhitektonskog biroa Sasaki Associates, je jedan takav primer.

Nova opštinska zgrada, smeštena na bostonskom trgu Dadli, kombinuje fasade tri istorijske zgrade i ima za cilj da revizalizuje naselje Rokburi sa projektom koji je inkluzivan za potrebe zajednice.

Opštinska zgrada je projektovana da smesti 500 zaposlenih iz bostonskih javnih škola, i ona spaja tri zgrade iz 19. veka (Ferdinand zgradu iz 1895. godine, Kurtis zgradu iz 1888. godine i Vaterman zgradu iz 1890. godine) u međusobno povezanu zgradu koja služi potrebama zajednice. Prizemlje zgrade takođe inkorporira stare železničke trase.

Arhitekte su crpele inspiraciju iz tradicionalnih zgrada od cigle koje se mogu videti širom Bostona, i obložili novi opštinski centar sa različitim stilovima cigli (talasaste krive cigle koje su isprepletane zajedno kako bi odvojile fasade zgrade), za koje vođa projekta u birou Mecanoo Marta Roj kaže da uključuje „holandski šarm“. Zadržavanjem i restauracijom starih fasada i rekonstrukcijom unutrašnjosti, arhitekte su stvorile novu i privlačnu opštinsku zgradu koja poštuje lokalni kontekst.

Arhitektonski biroi Mecanoo i Sasaki su blisko sarađivali sa zajednicom kako bi stvorili opštinski centar prepun prirodne svetlosti, koji obuhvata prostore za zajednicu i maloprodaju, pored kancelarijskog prostora za zaposlene u javnim školama Bostona.

Projekat orijentisan ka zajednici je takođe značajan zbog svog položaja u naselju poznatom po nasilju i opštem propadanju. Javnost ima pristup krovnoj bašti, kao i Roksburi inovacionom centru na drugom spratu, koji slavi bostonsku istoriju i viziju za budući rast grada.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...