Novi opštinski centar je katalizator rasta u Bostonu

06.05.2015. | Dezeen

Dobra arhitektura podrazumeva uključivanje mnogo više faktora od samo dobrog izgleda objekata. Nedavno završeni Opštinski centar Brus C. Boling, delo holandskog arhitektonskog biroa Mecanoo i američkog arhitektonskog biroa Sasaki Associates, je jedan takav primer.

Nova opštinska zgrada, smeštena na bostonskom trgu Dadli, kombinuje fasade tri istorijske zgrade i ima za cilj da revizalizuje naselje Rokburi sa projektom koji je inkluzivan za potrebe zajednice.

Opštinska zgrada je projektovana da smesti 500 zaposlenih iz bostonskih javnih škola, i ona spaja tri zgrade iz 19. veka (Ferdinand zgradu iz 1895. godine, Kurtis zgradu iz 1888. godine i Vaterman zgradu iz 1890. godine) u međusobno povezanu zgradu koja služi potrebama zajednice. Prizemlje zgrade takođe inkorporira stare železničke trase.

Arhitekte su crpele inspiraciju iz tradicionalnih zgrada od cigle koje se mogu videti širom Bostona, i obložili novi opštinski centar sa različitim stilovima cigli (talasaste krive cigle koje su isprepletane zajedno kako bi odvojile fasade zgrade), za koje vođa projekta u birou Mecanoo Marta Roj kaže da uključuje „holandski šarm“. Zadržavanjem i restauracijom starih fasada i rekonstrukcijom unutrašnjosti, arhitekte su stvorile novu i privlačnu opštinsku zgradu koja poštuje lokalni kontekst.

Arhitektonski biroi Mecanoo i Sasaki su blisko sarađivali sa zajednicom kako bi stvorili opštinski centar prepun prirodne svetlosti, koji obuhvata prostore za zajednicu i maloprodaju, pored kancelarijskog prostora za zaposlene u javnim školama Bostona.

Projekat orijentisan ka zajednici je takođe značajan zbog svog položaja u naselju poznatom po nasilju i opštem propadanju. Javnost ima pristup krovnoj bašti, kao i Roksburi inovacionom centru na drugom spratu, koji slavi bostonsku istoriju i viziju za budući rast grada.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...