Klizni zid i sakriveni krevet transformišu ovaj mali stan u Njujorku

05.05.2015. | Gizmag

Kako gradovi postaju sve više naseljeni, stambeni prostori postaju manji i mi moramo da pronalazimo pametne nove načine kako da iskoristimo što je bolje prostor koji nam je na raspolaganju. Apartman 5:1 u Njujorku, SAD, je upravo takav mali prostor. On koristi klizni zid za transformaciju prostora iz dnevnog u noćni režim funkcionisanja.

Videli smo već dosta primera ovakvih stanova u poslednje vreme, ali ono što izdavaja ovaj stan u Njujorku je njegova jednostavnost. Apartman 5:1 omogućava stvaranje životnih, spavaćih i radnih prostora u maloj površini od samo 36 metara kvadratnih.

Projektovan od strane arhitektonskog biroa MKCA, apartman je smešten u zgradi iz 1920-tih godina na Menhetnu, i bio je sveobuhvatno rekonstruisan. Ograničen prostor je napravljen tako da deluje što je moguće veći sa minimalističkim rasporedom, belim zidovima i nameštajem. Svetla LED rasveta, koja pomaže u prenošenju osećaja prostornosti, je takođe instalirana.

Rekonstruisani deo stana ima duplu funkciju kao dnevni/radni prostor i spavaća soba. Tokom dana, kauč se nalazi na jednoj strani prostorije, dok je preko puta njega zidna TV jedinica. Police, skladištenje i radni prostor se pružaju duž trećeg zida, od kojih svi mogu biti otkriveni ili sakriveni sa kliznim vratima.

Noću, zidna TV jedinica sklizne do kauča na drugom kraju prostorije. Iza nje se krevet rasklapa iz zida, otkrivajući još više skladišnog prostora (ovog puta za odeću) duž trećeg zida. Alternativno, krevet može biti ostavljen sklopljen kako bi se stvorio garderobni prostor. Na ovaj način, dva prostora koja se obično koriste u različito vreme unutar kuće su stisnuti u jednom prostoru.

Klizna zidna jedinica je motorizovana i tako ne zahteva upotrebu ručnog truda kako bi se pomerila. Ona takođe sadrži sve kablove, audio-vizuelne i umrežene komponente stana, kao i dodatni prostor za skladištenje i izlaganje stvari.

Stan je završen početkom aprila ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...