Kuća sa zelenim krovom smeštena iznad transparentnog staklenog prizemlja

05.05.2015. | Contemporist

Švedski grad Mole je poznat po svojoj udaljenoj lokaciji, prelepoj luci i donekle skandaloznoj prošlosti kao glavna nudistička plaža. Arhitektonski biro Elding Oscarson je odao počast ekscentričnoj prošlosti grada sa projektom savremene kuće pored mora.

Dok je prvi sprat ove dvospratne porodične kuće obložen sa drvetom, celo prizemlje je umotano u staklo pune spratne visine.

Inspiracija iza smelog transparentnog prizemlja od stakla je rođena iz želje klijenata i arhitekata da „povrate uspavanu arhitektonsku tradiciju grada Molea“, za koju arhitekte kažu da je ugušena od strane konzervativnog dizajna.

Arhitekte su zamenile tipični dvovodni krov sa ravnim krovom sa zelenilom, i one su takođe projektovale kuću sa planom u obliku slova Y kako bi maksimizirali poglede prema Oresund moreuzu. Zgrada je namerno ostavljena niža u ovoj terasastoj parceli u cilju očuvanja postojećih pogleda i harmoničnog odnosa sa pejzažom.

Prizemlje, obloženo u staklu i sa kliznim vratima, se sastoji od otvorenog dnevnog boravaka, trpezarije, kuhinje i biblioteke. Dnevna soba je smeštena u najvećem krilu, dok su ostale prostorije (uključujući i kupatilo) smešteni u manjem krilu.

Prvi, mnogo privatniji, sprat je obložen u velikim horizontalnim daskama duglazije i sastoji se od privatnog životnog prostora, uključujući tri spavaće sobe i centralno smešteni prostor mešovite namene. Parcela takođe uključuje baštu sa povrćem, terase i podzemni vinski podrum.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...