Energetska efikasna kuća sa staklenim zidom u Holandiji

30.04.2015. | Inhabitat

Arhitekta Barend Kolhas iz biroa BK je projektovao ovu energetski efikasnu kuću u Almenu sa neobičnim trouglastim planom. Kuća se nalazi u holandskom selu i nosi ime po njemu, a ona je projektovana oko dugačkog prozora visine od poda do plafona koji zamagljuje granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti.

Ovaj stakleni zid ne samo da preplavljuje kuću sa obiljem prirodnog svetla, već i pruža poglede na prelepu čistu prirodu ruralnih predela.

Barend Kolhas je radio za arhitektonske biroe OMA i IDEO pre nego što je osnovao svoj biro u Amsterdamu i, da, on jeste rođak čuvenog arhitekte Rema Kolhasa. Njegov najnoviji projekat, Kuća u Almenu, je porjektovana oko jednog od njena tri spoljašnja zida, koji je izrađen u potpunosti od velikih staklenih panela. Ova fasada nalik kristalu preplavljuje otvorene prostorije sa prirodnom svetlošću i ventilacijom, uokvirujući stabla, konje i farmu koje se nalaze iza.

Područje za sedenje je bez muke postavljeno oko peći na drva sa raštrkanim crnim detaljima koji se podudaraju sa potamnelim panelima od drveta duglazije koji oblažu zidove napolju. Glavna spavaća soba na spratu ima kupatilo koje je ušuškano ispod kosine krova, dok veliki krovni svetlarnik pruža poglede na spoljašnje krošnje drveća.

Iako je ovaj dom izgrađen sa skromnim budžetom, on uspeva da postiže veliku energetsku efikasnost zahvaljujući primeni obilja termoizolacije, instaliranih izmenjivača toplote i ventilacionom sistemu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...