Energetska efikasna kuća sa staklenim zidom u Holandiji

30.04.2015. | Inhabitat

Arhitekta Barend Kolhas iz biroa BK je projektovao ovu energetski efikasnu kuću u Almenu sa neobičnim trouglastim planom. Kuća se nalazi u holandskom selu i nosi ime po njemu, a ona je projektovana oko dugačkog prozora visine od poda do plafona koji zamagljuje granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti.

Ovaj stakleni zid ne samo da preplavljuje kuću sa obiljem prirodnog svetla, već i pruža poglede na prelepu čistu prirodu ruralnih predela.

Barend Kolhas je radio za arhitektonske biroe OMA i IDEO pre nego što je osnovao svoj biro u Amsterdamu i, da, on jeste rođak čuvenog arhitekte Rema Kolhasa. Njegov najnoviji projekat, Kuća u Almenu, je porjektovana oko jednog od njena tri spoljašnja zida, koji je izrađen u potpunosti od velikih staklenih panela. Ova fasada nalik kristalu preplavljuje otvorene prostorije sa prirodnom svetlošću i ventilacijom, uokvirujući stabla, konje i farmu koje se nalaze iza.

Područje za sedenje je bez muke postavljeno oko peći na drva sa raštrkanim crnim detaljima koji se podudaraju sa potamnelim panelima od drveta duglazije koji oblažu zidove napolju. Glavna spavaća soba na spratu ima kupatilo koje je ušuškano ispod kosine krova, dok veliki krovni svetlarnik pruža poglede na spoljašnje krošnje drveća.

Iako je ovaj dom izgrađen sa skromnim budžetom, on uspeva da postiže veliku energetsku efikasnost zahvaljujući primeni obilja termoizolacije, instaliranih izmenjivača toplote i ventilacionom sistemu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?