INFONET-468X60-BANNER

Kuća na arhipelagu nadomak Stokholma

28.04.2015. | Ignant

Početna tačka za projekat Kuće na arhipelagu, delo arhitektonskog biroa Tham & Videgård Arkitekter, je direktan odnos prema dramatičnom pejzažu arhipelaga sa ciljem da ponudi u okviru jednostavnog okvira (platforme) nekoliko različitih spoznajnih relacija između prostora i prirode.

Zamišljen kao lagana konstrukcija od drveta i stakla, ovaj letnjikovac je izgrađen u spoljašnjem stokholmskom arhipelagu. Horizontalni karakter eksterijera crne boje se uklapa sa vertikalama visokih gajenih borova i pogledima na Baltičko more.

Geometrija projekta je nastala usled specifičnosti parcele, jer je kuća morala da se uklopi u ravnoj površini između dve planinske stene i da istovremeno bude okrenuta ka suncu na jugu i frontalno prema moru na zapadu.

Sa malim sobama smeštenim u pozadini, društvene oblasti kuće se ističu kao otvorena platforma koja je ispresecana sa kliznim staklenim površinama. Cik-cak raspored kuće na arhipelagu takođe stvara niz spoljšanjih prostora koji su zaklonjeni od jakih vetrova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;