IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kutijasta kuća u Meksiku je model za jeftino betonsko stanovanje

27.04.2015. | Dezeen

Na obodu grada Montereja u Meksiku, porodica Galvan je nedavno završila izgradnju svog prvog doma - „La Casa Caja“, ili Kutijasta kuća. Godinama je ova petočlana porodica živela sa prijateljima, ali je porodica sada zahvaljujući arhitektonskom birou S-AR Architecture i neprofitnom projektu socijalnog stanovanja „Comunidad Vivex“ dobila svoju kuću od betonskih blokova na dva nivoa, koja bi mogla da posluži kao model za pristupačno i održivo stanovanje u Meksiku i šire.

Neprofitna organizacija „Comunidad Vivex“ ima za cilj borbu protiv manjka kvalitetnog pristupačnog stanovanja tako što pomaže građevinskim radnicima sa niskim primanjima da stvore i prilagode svoje domove. Ovi građevinci grade kuće za druge ljude, ali retko mogu da priušte kuće za sebe.

Biro S-AR je isprojektovao kuću koja staje na standardnoj urbanoj parceli u Meksiku (7 x 15 metara), a glava porodice Hesus Galvan je izgradio objekat, uglavnom koristeći donirane materijale koje mu je dostavila organizacija „Comunidad Vivex“, uz pomoć prijatelja i lokalne zajednice. Nudeći obuku usput, neprofitna organizacija uči vlasnike budućih kuća nove veštine koje oni mogu da primene na svojim budućim poslovima.

Kutijasta kuća se sastoji od niza pravougaonih odeljaka uklopljenih jedne u druge. Glavna kutija je postavlejna u sredini parcele za potrebe dnevne sobe i trpezarije u prizemlju. Deo neizgrađenog zemljišta je ostavljen za bočno dvorište koje nudi ventilaciju i prirodno svetlo kroz vrata pune spratne visine. Druga kutija, na jednom kraju kuće, sadrži vodovodne, kanalizacione i električne instalacije zajedno sa stepeništem.

Naglasak na upotrebi jednostavnih materijala - betonskih blokova i ploča, šperploče, stakla i drvenih šipki - kao i smanjenje u broju potrebnih radnika je dovelo do toga da je kuća relativno pristupačna. Ukupni troškovi izgradnje su bili oko 150.000 pezosa, što je oko 9.400 evra.

Biro S-AR je ponudio šablone za projekat soba i njihov raspored, koje su Galvanovi mogli da koriste ili unaprede u zavisnosti od svojih potreba. Nameštaj u dnevnoj sobi i kuhinji, na primer, može biti skladišten ispod stepeništa radi pravljenja prostora za održavanje svečanosti. Drugi nivo poseduje dnevnu sobu i dve spavaće sobe za roditelje i mlađu decu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;