PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Savremena „Invermay“ kuća odlično uklapa drvo sa betonom

21.04.2015. | Inhabitat

Savremena Invermay kuća uparaje hladni beton sa drvetom toplih tonova radi stvaranja odličnog projekta koji se uklapa sa svojom sredinom. Projektovana od strana australijskog biroa Moloney Architects, jednoporodična kuća je smeštena na velikoj nagnutoj parceli u blizini australijskog grada Balarat. Moderna zgrada se sastoji od geometrijskih volumena koji se dramatično izvijaju u okolnoj sredini.

Biro je orijentisao kuću ka jugu kako bi uokvirio prelepo poglede na grad ispod. Dom je takođe prostorno organizovan tako da maksimalno iskorišćava severno svetlo. Otvoreni dnevni borovak smešten u konzolnom delu koji je okrenut jugu uokviruju najbolje poglede i služi kao centar doma. Sobe koje se granaju iz to centralnog prostora su sve orijentisane istok-zapad kako bi se zadržao pristup severnom svetlu.

„Invermay“ kuća je prvenstveno obložena u prelepo drvo koje je prirodno otporno na požar i autohtono za ovo područje, koje je dopunjeno sa betonom livenim na licu mesta i betonskom stubnom pločom koja nosi prvi sprat kuće. Obloga će vremenom dobiti sivu patinu tako da odgovara boji okolnog grmlja.

Paleta materijala od drveta i betona se nastavlja u enterijeru, gde je beton izlivan tako da opanaša godove i linije drveta. Pored velikih zastakljenih otvora i korišćenja prirodnih materijala, arhitekte su naglasile vezu doma sa prirodom sa uređenim dvorištom od čelika i stakla.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;