SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tradicionalne kuće na šipovima mogu biti idealne za područja podložna vremenskim katastrofama

17.04.2015. | Inhabitat

Sa neprijatnim predviđanjima vremenskih nepogoda koja će pogađati svet u narednih dvadeset (i više) godina, sigurnost i otpornost postaju prioriteti graditelja u oblastima koja su podložna vremenskim katastrofama.

Kompanija sa sedištem na Havajima, SAD, je uzela tradicionalni stil gradnje koji vuče svoje korene sve do domorodačkih polinežanskih, japanskih i afričkih kultura, i primenila principe iz 21. veka kako bi stvorili održive prefabrikovane kuće koje mogu da izdrže zemljotrese, uragane i poplave. Kompanija PoleHouses je izgradila 1988. godine svoju prvu kuću na ovim principima, a sada nudi projekte gotovih montažnih kuća ovog tipa.

Kompanija koristi drvene stubove velikih prečnika kako bi stvorili konstruktivni ram koji nosi celokupnu težinu kuće, čineći unutrašnje i spoljašnje zidove pokretnim bez narušavanja konstruktivnog integriteta (što kuću čini polu-modularnom). Stubovi su prikovani za betonske temelje i nose podne nosače, krovne rogove i sve između.

Te strukture teže održivosti na isti način kao što druge održive montažne kuće to rade: One su suštinski više ekološke jer ne zahtevaju invazivne pripreme terena, brzo se sklapaju i mogu biti izgrađene od strane lokalnih radnika korišćenjem lokalnih, obnovljivih materijala.

Direktnije ekološke karakteristike, kao što su fotonaponski paneli, vetroturbine, solarno zagrevanje vode, sistemi prečišćavanja otpadnih voda, i kompostni toaleti su opcionalne, što vam omogućava da budete zeleni onoliko koliko vi to odaberete.

Jedna od najuzbudljivijih kuća stvorenih od strane kompanije PoleHouses je solarna kuća P-Pod. Ovo je u potpunosti van-mrežna modularna kuća sa širokim spektrom dostupnih rasporeda, kao i opcija da sami projektujete svoj dom korišćenjem onlajn fleš sistema modelovanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;