INFONET-468X60-BANNER

Vodič za tapete i unutrašnje boje

07.04.2015. | Period Living

Sa tako velikim brojem dostupnih tapeta i unutrašnjih boja, uređivanje enterijera vašeg doma ili radnog prostora može biti težak zadatak. Portal Gradjevinarstvo.rs vam nudi inspiraciju i uvid u najnovije trendove u sferi enterijerske dekoracije zidova.

Pružanje prostoriji svež novi izgled sa bojom ili tapetom može biti mali ili veliki posao, čija veličina prevashodno zavisi od vaših potreba, uloženog novca i vremena. Jednostavna postavka tapeta u udubljenju zida može promeniti fokus u prostoriji dodavanjem obrazaca i boje, bez previše truda, dok krečenje ili oblaganje tapetama svih zidova može u potpunosti transformisati vaš prostor.

Ukoliko želite da naglasite vaš prostor sa bojom ili dezenom, nemojte verovati svojim početnim idejama, već dobro razmislite o različitim opcijama koje bi mogle unaprediti vaš životni ili radni prostor. Krečenje ili oblaganje tapetama dimnjaka, na primer, će stvoriti instant centralnu tačku, akcenat u prostoru koji će takođe učiniti taj deo prostorije više dominantnim, što bi moglo da je učini manjom - ponekad bojenje ili oblaganje sa tapetama zidova obe strane ime više kohenzivniji efekat.

Takođe bi trebalo da istražite sve moguće boje i/ili tapete koje biste koristili u vašem prostoru. Ukoliko želite da se držite tradicionalnih boja i dezena, naći ćete bogate zbirke tapeta i boja inspirisanih minulim vremenima u poznatim kompanijama koje ih proizvode, koje će takođe biti u mogućnosti da vam pruže sve savete i odgovore na sva vaša pitanja.

Više tekstova u ovoj tematici možete pronaći ispod:

Odabir

Jedna od najboljih savremenih inovacija u oblasti tapete su netkane tapete. Stvorene korišćenjem veštačkih vlakana u celulozi, tako da ne trebaju da budu potopljene, tapete mogu biti postavljene odmah nakon što se lepak nanese na zid. Ovo eliminiše potrebu za za potapanjem, što ga čini opcijom bez muke, koja je ujedno brza i jednostavna. Fizička fleksibilnost netkanih tapeta ih čini savršenim izborom za neobične prostore, omogućavajući vam da ih postavite bez problema u oštrim uglovima ili u malim ćoškovima i sitnim prostorima koji su toliko česta kod starijih prostora.

Istorijski šarm

Ukoliko želite da stvorite šmek u vašem prostoru koji održava istorijski karakter vašeg doma ili radnog prostora, na tržištu su dostupne kompanije koje su specijalizovane za proizvodnju ovakvih materijala.

Pored toga, ukoliko ste u potrazi za materijalima koji će vašem prostoru dati „vau“ faktor, neke kompanije nude savremeno obojene verzije starih tapeta, menjajući izgled tako da stvore više savremeniji dizajn, uz zadržavanje osećaja istorijskog karaktera materijala za oblaganje zidova.

Razmatranje boja

Najvažnija stvar kod odabira boja je da ona bude za nijansu smelija nego što mislite - nemojte se ustručavati u odabiru odvažnijih boja koje će odražavati stil u kome želite da provodite vaše vreme, naravno ukoliko to želite. Budite smeli i prepustite vašem srcu donošenje odluke.

Vrlo malo nas živi u domovima sa ogromnim praznim zidovima; većina ima prostorije pune nameštaja, slika, fotografija i zavesa/draperija. Toliko zida je zaklonjeno, što znači da će ona zapanjujuće crvena tapera ili bogata plava boja verovatno biti viđena samo u malim dozama i ona ne bi trebala da dominira prostorijom. Ukoliko volite boju, onda je i koristite - izrazite sebe i stil u kome želite da živite, pa će i drugi voleti vaš dom jer on govori nešto o vama.

Najnoviji trendovi

Sivi trend je još uvek dominantan - korišćenje veoma blede sive boje kao osnovne boje. Razlog što je siva toliko popularna je u tome što ona odgovara skoro svim bojama i uslovima svetlosti, i zato često prostorije izgledaju toplije i dobrodošlije od klasičnih jarkih boja koje trebaju blistavo meditaransko svetlo koje odražava njihovu toplinu.

Savet: Obratite pažnju na nove dizajnere i njihov rad u kome ćete često naći originalne i neobične materijale i tapete koje će dodati pravi dodir individualnosti vašeg doma.

Prajmerisanje i stilizovanje

Trendovi u sferi tapeta se udaljavaju od dominantnih zidova u našim prostorima, u kojima vlasnici često biraju mekše boje, dezene i teksture koje se mogu produžiti dalje po sobi. Ukoliko ste naviknuti na bele zidove, odabir ovih prigušenih nijansi je daleko manje zastrašujući.

Ukoliko želite stariji izgled i karakter, postoji mnoštvo stilova koji su tradicionalni, od realističnih cvetnih printova do gotskog glamura. Ovo je svestrano tržište koje je pogodno za potrebe savremenog čoveka, te vam preporučujemo da koristite svoju zamisao i stil kao osnovu i onda istražite šeme boja i dezena koji se uklapaju sa onim što imate na umu.

Korišćenje netkanih tapeta uklanja brigu iz vaših glava ukoliko nešto pogrešite - sa netkanom tehnologijom, tapete će se skidati podjednako lako kao što su i postavljene, pa ako se predomislite, njihova zamena nije težak zadatak kao što je to nekada bio slučaj.

Rešavanje problema

Veoma čest izazov prilikom postavke tapeta su neravni zidovi. Kako biste prikrili sve nedostatke, izaberite teksturisanu tapetu sa velikim cvetnim ili damask dezenima. Oni će skrenuti pažnju sa neravnih grudvica i udubljenja koja su uobičajena za starije domove.

Važno je ošmirglati zidove pre i posle popune rupa, inače rizikujete nepravilnu postavku sa dosta neravnina ispod tapeta. Međutim, ukoliko su zidovi vrlo neravni, najbolje je pozvati majstore, pošto šmirglanje velikog dela zida obično dovodi do toga da on postane nepravilan - što je ono što pokušavate da izbegnete.

Prajmiranje zidova nakon gletovanja će obezbediti da se lepak za tapete ne upije previše. Kada se osuši, uzmite vlažnu krpu kako biste uklonili prašinu i prljavštinu, tako da vaš zid bude čist pre postavke tapeta. Postoji i opcija da se pripremi zid sa postavkom papira, ali netkane tapete su najlakše za korišćenje.

Rukovanje sa tapetama

Ukoliko ste manje zabrinuti za održavanje karaktera postojećeg prostora, a više zainteresovani za to da mali prostori deluju vizuelno veći, pruge su definitivno ono što vam treba. Vertikalne pruge naglašavaju visinu sobe, dok će ih horizontalne pruge učiniti širim i većim.

Kako biste stvorili prijatniji osećaj u većoj prostoriji, možete postaviti borduru koja razvdaja gornji i donji deo prostorije sa tapetama sa dezenom ispod i običnim tapetama iznad. Boja u prostoriji može često delovati previše hladno ili teško, dok vam tapete daju priliku da uvedete teksture u sobu. Mekane teksture mogu učiniti da čak i najhladnije prostorije okrenute severu deluju toplije.

Savet: Veliki dezeni tapeta izgledaju zapanjujeće dobro u dramatičnim, jarkim bojama, ali ukoliko se ne osećate toliko hrabro da isprobate ovo u vašem domu, izaberite netralne ili pastelne nijanse koji će proširiti prostor vizuelno.

Efekti boja

Kada govorimo o starim bojama, mi mislimo na one koje su korišćene za ukrašavanje kuća u poslednja tri veka. Većina istorijskih boja se odabira zbog cene i upotrebljivosti. Najveći broj tih boja bi bio napravljen sa jednostavnim vezivima, kao što je kreč ili kreda, i jeftinim pigmentima kao što su zemljani, stoga upotreba velikog broja zatamljenih belih boja u rasponu od kremastih, preko sivkastih do zemljanih žutih boja.

Unutrašnjost domova više klase su bojeni u bojama kao što je plava, karmin crvena, svetlo žuta i zelena - sa upotrebom lanenog ulja koje je bilo najskuplje vezivo. U 19. veku, hemijska industrija je učinila više dostupnim bogate pigmente, te su kuće u tom periodu mogle biti bogatije ukrašene. Ova široka paleta boja i nijansi se održala i do današnjih dana, a njihova popularnost samo raste.

Vrste boja

Tradicionalno su boje sa lanenim uljem korišćene za stolariju, pošto su one ujedno dekorativne i štite drvo. Boje na bazi vode, kao što je krečno mleko, su pogodne za vezivanje sa malterom i papirnim površinama i naširoko su korišćene pošto su jeftinije i lakše za nabavku. Ovo je ipak osnovna razlika, koja predstavlja način i na koji se danas sobe dekorišu - uljane boje za drvo i vodene boje za zidove.

Što je više ulja u boji, one su sjajnije - stoga je boja za spoljašnju upotrebu najsjajnija pošto visok sadržaj ulja pruža najbolju zaštitu od vremenskih prilika. U izvesnoj meri, dakle, forma bi trebalo da sledi funkciju - a boje koje trebaju da budu zaštitne, na podnim daskama na primer, će verovatno biti uljane i tako će imati sjaj koji je karakterističan za njih.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;