INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Boja nasuprot prajmera

25.11.2014. | Buildipedia

Razumevanje osnova proizvoda je izuzetno bitna stavka svakog profesionalca u građevinskoj industriji. Šta je to prajmer, koju ulogu on ima, i kada se on koristi, videćete u sledećem tekstu.

Boje

Najnoviji trend u industriji boja je „boja i prajmer u jednom“, i to se pokazao kao veoma kontroverzni proizvod. Tehnički, jedina novina kod toga je hiper-marketinški aspekt. Boje koje su i prajmer u isto vreme je proizvod koji se reklamira već nekoliko decenija. Zaista, neki proizvodi su napravljeni za direktnu primenu preko golih podloga, kao što su podovi ili betonski proizvodi. S obzirom na raznovrsnost proizvoda dostupnih u širem tržištu opštih, nespecifičnih boja, nemoguće je precizno reći koje koriste koju tehnologiju. Međutim, moguće je razumeti osnove proizvoda: šta je to prajmer, koju ulogu on ima i kada se on koristi.

Boja nasuprot prajmera: U čemu je razlika?

Bez suvišnog detaljisanja, osnovna razlika između boje i prajmera je u smoli nasuprot pigmentima. Smola koja je sadržana u prajmerima zaptiva porozne površine i pruža vezu sa površinom. Ovo je osnovna funkcija prajmera, da pruži zaptivenu, vezanu, stabilnu površinu na kojoj primenjujete vaš završni sloj boje. Boje sadrže pigmente koji, pored što daju boju, omogućavaju bolje prijanjanje i trajnost.

Bojenje zidova

Svaka funkcija prajmera, kao i svaka karakteristika završnog sloja boje, zahteva različitu hemijsku formulaciju. S obzirom na različite supstrate, probleme sa kojima se prirodno suočavaju, i vremenskim prilikama koje moraju da izdrže, kako se sve te formulacije uklapaju u jedan univerzalni proizvod? Upravo kod različitih podloga i njihovih karakteristika se javlja problem sa „bojom i prajmerom u jednom“, kao i u nedostatku edukacije u pogledu ovih razlika.

Osim njihove najosnovnije funkcije, prajmeri takođe pomažu u rešavanju problema. Podloge imaju različite karakteristike koje zahtevaju različite funkcije prajmera. Navedimo par situacija: drvo sadrži čvorove i taninsku kiselinu; metal rđa; a neke površine čine prijanjanje teško. Boje na bazi ulja nisu i prajmeri kada se primenjuju na pocinkovanom metalu, jer će se ulje oljuštiti bez lateks prajmera. Hemija cinkovanja će odbiti uljane boje.

Nanošenje boje na zid

Povećana popularnost sintetičkih građevinskih materijala zahtevaju prajmere koji su specijalno dizajnirani da se vezuju za glatke, neporozne podloge. Ne vezuju se svi prajmeri na ovaj način, ali neke boje da. Voda, mast, mastilo i druge razne površinske mrlje i zagađivači će zahtevati posebne prajmere kako bi se sprečila pojava zagađivača na završnom sloju.

Neke podloge će zahtevati kombinaciju prajmera. Na primer, ukoliko podloga od drveta zahteva sistem prajmera i finiša od lateksa, čvorovi u drvetu će zahtevati zaptivanje sa prajmerima na bazi šelaka pre nanošenja prajmera od lateksa. Kako neko može očekivati da jedan proizvod reši sve ove uslove? A ovi navedeni su samo neki od najčešćih.

Prajmerisanje valjkom

Kada se prajmer preporučuje?

Pored očiglednih uslova navedenih gore, u nekoliko drugih slučajeva prajmer će poboljšati ishod farbanja, krečenja i bojenja. Jedno pogrešno verovanje je da je pun sloj prajmera potreban pre svih vrsta popravki. To nije slučaj. Većina prethodno obojenih površina će zahrevati tačkasto (mestimično) nanošenje prajmera u najgoru ruku. Pun premaz će biti poželjan ako su tačke oštećenja raznovrsne i višestruke.

Neki insistiraju na primeni uljanih prajmera kao srednjeg sloja kada se prelazi sa uljanog finiša na lateks finiš. Drugi insistiraju na nanošenju prajmera kod prelaska sa tamnih na svetlije boje. Neki osnovni premazi su dizajnirani da izjednače grube površine ili popune površine, kao što su betonski blokovi, recimo.

Prajmer

Za stare, oštećene ili na bilo koji način degradirane površine, puni osnovni premaz će obezbediti novi početak za novu završnu boju. Za ovu vrstu primene prajmera, on će zapečatiti oštećenu površinu i neće ostaviti da prvi ili završni sloj urade to umesto njega. Ukoliko ne nanosite prajmer, postoji mogućnost da drugi sloj boje ne bude u potpunosti savršen u pogledu sjaja, boje i uniformnosti. Ovo može biti slučaj gde proizvod tipa „boja i prajmer u jednom“ može biti efikasan. Međutim, ne bismo vam to preporučili.

Ne postoji svemoguće rešenje

Neke završne boje će sticajem okolnosti obavljati kombinaciju zadataka, kao što je implicirano ranije. Međutim, kako možete predvideti koje će boje to uraditi? Da li treba i vredi rizikovati? Iskusni izvođač, upoznat sa karakteristikama podloga, i sa razumevanjem funkcionalnosti proizvoda kroz godine korišćenja, će znati. Mada, čak ni to ne garantuje uspešnost projekta.

Farbanje zidova

Mnogi kupci pogrešno veruju da je boja boja, a prajmer prajmer. Ovi potrošači mogu, bez nekih znanja u vezi svrhe prajmera, očekivati da proizvod tipa boje i prajmera u jednom pruži inherentno rešenje za svaki niz okolnosti. Takva pretpostavka može da dovede do oštećivanja boje i eventualno skupih popravki.

Poenta ovog teksta je da naši čitaoci izbegnu ovakve propuste i pristupe pitanju korišćenja prajmera sa više kritičkim stavom ka njihovim namenama. U odsustvu stručnog prodavca boja i iskusnog izvođača, detaljne informacije o proizvodu nisu lako dostupne, ali vredi odvojiti vreme za istraživanje i donošenje prave odluke na osnovu dobrih informacija.

 

Komentari: 1

Ljubinka 09.04.2019 16.55.21

Da li se na zidove koji su krecenim prajmerom moze kreciti jupolom?Ako se vec zid okrecio jupolom preko prajmera da li se mora to sve skidati do gleta da bi se ponovo krecilo prajmerom?

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;