INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prirodno ventilisana MM kuća je lepo tropsko utočište u Sajgonu

06.04.2015. | Arch Daily

Ova prirodno ventilisana kuća u predgrađu Sajgona spolja izgleda kao skromna kuća na plaži, ali je unutra zapravo pametno osmišljeni prostor koji iskorišćava prednosti tropske klime.

Arhitektonski biro MM++ Architects je projektovao kuću kao otvoreni prostor sa minimalnim granicama između enterijera i eksterijera, i sa krovom napravljenim od slojevitog palminog lišća. Projekt crpi inspiraciju iz arhitektonskog oblika kuća na štulama jugoistočne Azije, i deluje kao vizuelni kontrapunkt neoviktorijanskim kućama u okolini.

Kuća se nalazi u predgrađu Sajgona u Vijetnamu, sa mešavinom visokih drveća i biljaka puzavica koje se nalaze u okviru parcele.

Ona poseduje bazen koji pomaže u hlađenju prostora, fasadne elemente od bambusa koji obezbeđuju zaštitu od obilnih padavina koje su tipične za ovo podneblje, debele zidove i krov napravljen od palminog lišća koji zadržava unutrašnje prostore hladnim.

Arhitekte su optimizovale narodno graditeljstvo koje reaguje na tropske vremenske uslove i proširili ga sa postojećim principima pasivne gradnje.

Dok prozori punih spratnih visina unose prirodnu svetlost u enterijer i obezbeđuju spoj sa okolinom, pozicija stepeništa između dnevne sobe i spavaćih soba iznad stvara trajnu unakrsnu ventilaciju kroz zidove od reciklirane cigle.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;