INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planinska koliba nalik svemirskom brodu

31.03.2015. | Arch Daily

Strogi građevinski i urbanistički propisi i teški uslovi na licu mesta nisu nimalo dorasli arhitektonskom birou Patkau Architects. Vankuverska firma je prevazišla ove izazove u svom jedinstvenom projektu Hadaway kuće, koja je nalik svemirskom brodu.

Smeštena na snežnoj severozapadnoj padini u Britanskoj Kolumbiji, planinska koliba obložena drvetom pruža predivne panoramske poglede na dolinu Vistler. Njeni oštri uglovi i dramatično nagnuti krov omogućavaju snegu da lako sklizne sa njega, sprečavajući nagomilavanje snežnog prekrivača.

Jedinstvena kuća od 460 metara kvadratnih je obložena sa drvenim daskama i isprekidana sa staklenim trakama i crnim čelikom. Kuća je postavljena na betonskim pločama i zidovima koji čuvaju termalnu masu i štite objekat od ekstremnih temperatura koje su uobičajene u ovom regionu.

Oblik geometrijske kuće nalik klinu je nastao zbog dva glavna razloga: otiska kuće i ograničenja visine, kao i potrebe za savijenim krovom koji bi mogao „da odbacuje sneg u odgovarajuća mesta u okviru parcele“.

Enterijer se poklapa sa geometrijskom fasadom sa svojim ugaonim linijama i savremenom estetikom. Dnevna soba, trpezarija i kuhinja otvorenog plana su smešteni na prvom spratu kuće, koje je obloženo staklom i pruža panoramske poglede na dolinu.

Glavna spavaća soba u kući se nalazi na drugom spratu, dok su gostinjske spavaće sobe i druga spavaća soba ušuškane ispod u prizemlju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;