INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Pomoćni objekat sa zelenim krovom deluje kao produžetak španskog seoskog pejzaža

25.03.2015. | Dezeen

Kada su vlasnici seoske kuće iz 17. veka poželeli da dodaju novi višenamenski objekat na svoje imanje u rualnoj španskoj opštini „La Vall d'en Bas“, arhitekta Arnau Verges je odgovorio sa projektom prostranog proširenja koji ne umanjuje prirodni osećaj okruženja.

Obložena u beton i drvene letve, jednostavna struktura je ugrađena u padinu i zadržava postojeće arhitektonske elemente kao što je baza bivšeg bunara. Pristupačni i prohodni zeleni krov je spojen sa kamenom strukturom kuće sa crnim metalnim mostom.

Višenamenski pomoćni objekat služi kao skladište i radionica sa prostorom za presvlačenje, novim kotlom na biomasu i poljoprivrednom mašinerijom. Smeštena između kuće i poljoprivrednog zemljišta, zgrada sa zelenim krovom je „tranzicioni pojas“ između arhitekture i pejzaža, i poprima kvalitete oba.

„Analizom struktura koje se mogu pronaći oko seoske kuće, od kojih se neke ističu više od drugih, mi smo projektovali intervenciju u poljoprivrednom okruženju na osnovu ojačavanja veza između izgrađene i neizgrađene sredine“, kaže arhitekta Verges.

Drvene žaluzine oblažu prednji deo pomoćnog objekta i otvaraju se na gore kao garažna vrata. Unutrašnjost je uglavnom od betona, ali je akcentovana sa drvenim elementima, stazama od cigli, kao i sa kružnim atrijumom koji je stvoren iz otiska bivšeg bunara. Drvo raste u atrijumu iz donjeg nivoa i zelene grane se prostiru iznad zelenog krova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;