Neverovatan stambeni kompleks prepun stabala u Torinu

12.03.2015. | Inhabitat

Kada je arhitekta Lučano Pia preuzeo da projektuje petospratni stambeni kompleks sa 63 stanova u Torinu, Italija, želeo je da se probije iz homogenog urbanog razvoja koji je okruživao i gušio to područje. Ono što je usledilo je projekat 25 Verde, izvanredan stambeni kompleks nalik kućici na drvetu.

Stambeni kompleks zamagljuje linije između pripitomljenog i divljeg, podseća na dečije snove sa eksterijerom od čelika i 150 stabala, kao i sa velikom količinom dodatnog zelenila koje štiti stanare od buke i smanjuju zagađenje vazduha u komšiluku.

Zgrada ima zakrivljenu, raznovrsnu fasadu koja raste uz konstrukciju od industrijskog čelika, sa nosačima duž vertikalne ose koji su isečeni u razigrane strukture nalik granama.

Sto pedeset visokih stabala se protežu oko terasa zgrade, dok je dodatnih 50 stabla posađeno u dvorištu. Zelenilo je onda diversifikovano sa dodavanjem velikih sadnica duž terasa, zelenih zidova i privatnih dvorišta sa zelenim krovovima na vrhu petog spata.

Ukupan efekat, objašnjava arhitekta Pia, je stvaranje „fluidnog i glatkog tranzicionog prostora koji ublažava prolaz iznutra ka spolja gde je prostor uvek prijatan“, kao i prostora koji se konstantno razvija. Biljke rastu i menjaju se sa godišnjim dobima, a vrste su pažljivo odabrane kako bi se osiguralo postojanje celogodišnjih lišća i boja.

Sa ovim ogromnim zelenilom dolaze i značajne koristi za životnu sredinu. Prema arhitekti, drveće proizvodi 150.000 litara kiseonika na svakih sat vremena, uz upijanje 200.000 litara ugljen dioksida po satu noću. Povrh smanjenja zagađenja vazduha u komšiluku, drveće takođe pruža estetski dopadljivi, donekle transparentnu barijeru protiv gradske buke.

Pored toga, urbani staklenik je integrisao nekoliko održivih funkcija - sistemi grejanja i hlađenja za stanove koriste geotermalnu energiju, dok biljke pomažu u pružanju kontinuirane izolacije i zaštite od sunca. Kišnica se takođe reciklira za potrebe zalivanja zelenila kompleksa.

Fotografije © Beppe Giardino

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...