INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna Renton kuća nadgleda jezero Vašington

11.03.2015. | Arch Daily

Ova prirodnim svetlom prepuna kuća, smeštena pored jezera Vašington istočno od Sijetla, stoji na parceli koja je prvobitno bila okupirana garažom. Zapadni i severni zidovi kuće su napravljeni od tankog čeličnog rama koji podržava fasadu napravljenu u potpunosti od stakla.

Kuća Renton je projektovana od strane arhitektonskog biroa Stettler Design, i poseduje niz kaskadnih elemenata i razne zelene karakteristike kao što su krovni fotonaponski paneli za generisanje električne energije i dobijanje tople vode, sakupljanje kišnice i veliku toplotnu masu.

Kuća je izgrađena za dvoje strastvenih biciklista i ima poseban ulaz za bicikle sa mnogo mesta za njihovo skladištenje, kao i malu radionicu. Gornji spratovi su otvoreni i pružaju zapanjujuće poglede na jezero Vašington, uz zadržavanje visokog nivoa privatnosti.

Lokalne zanatlije i proizvođači su učestvovali u građevinskom procesu i obezbedili su prozorske sisteme visokih performansi, fasadne zaštitne elemente od sunca i lokalno nabavljene građevinske materijale.

Kuća je pokrivena sa leptir krovom koji omogućava sakupljanje kišnice u cisternama koje se nalaze na severnoj strani zgrade. Efikasno izolovani betonski elementi stvaraju veliku toplotnu masu koja zadržava stabilne unutrašnje temperature, dok spoljašnje mehaničke roletne postavljene na zapadnoj fasadi minimiziraju solarni toplotni dobitak.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;