INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Norveški studenti napravili fantastičnu kolibu sa drvenim tunelskim ulazom

04.03.2015. | Arch Daily

Ova planinska koliba ima čudan drveni ulaz u obliku tunela koji izgleda kao da vas može odvesti u neku drugu dimenziju. Smeštena na strmoj planini u Bergenu, ova soba sa pogledom je napravljena od strane studenata Arhitektonskog fakulteta, predvođeni arhitektom Espen Folgeroom iz biroa OPA Form architects.

Koliba, nazvana Tubakuba (tuba kocka), koristi različite tipove norveškog drveta i ponosno stoji na litici planine kao jedina van-mrežna hotelska soba u Bergenu.

Koliba, površine 14 kvadratnih metara, je izrađena kao praktičan univerzitetski projekat, sa ciljem da studenti steknu potrebne veštine izgradnje i rešavanja problema na licu mesta. Zahvaljujući finansijskoj pomoći Fondacije G.C. Rieber, studenti su izgradili ovu planinsku kolibu od 95% drveta.

Iako je male površine, udoban enterijer je obložen sa šperpločom i obilato izolovan sa drvenim vlaknima. Uprkos malenoj površini, sve četiri fasade kolibe su u potpunosti drugačije.

Jedna strana je napravljena od spaljenog ariša korišćenjem tradicionalne japanske tehnike koja ne zahteva održavanje, poznata pod imenom Šou sugi ban (Shou Sugi Ban), koja spreava pojavu gljivica i propadanje.

Južni zid je obložen sa netretiranim arišom, koji će vremenom posiveti i uklopiti se sa šumom. Ali, najizraženija karakteristika je fantastičan ulazni tunel napravljen od strugane borovine, koji poziva odrasle i decu podjednako u prvi i jedini van-mrežni hotel u Bergenu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;