Lokalni ariš oblaže ovu savremenu farmu u Austriji

24.02.2015. | Arch Daily

Austrijska arhitektonska firma Spado Architects je pružila tradicionalnoj alpskoj seoskoj kući savremeni zaokret sa Kućom SPI, dvospratnoj kući u Koruškoj u Austriji. Smeštena na oko 300 metara iznad nivoa mora u dolini Gortšic, kuća sa dvovodnim krovom ima poglede na predivne planinske pejzaže koji uključuju travnate livade i borove šume. Eksterijer kuće je obložen sa daskama od lokalno posečenog ariša koji će vremenom dobiti srebrno-sivu patinu.

Kuća SPI je izgrađena sa čistom i izražajnom siluetom koja dominira sa volumenom obloženim sa drvenim daskama od ariša i manjom bazom bele boje. Gornji sprat je širi od prizemlja i pruža se ka jugu kako bi stvorio zaštićeni natkriveni otvoreni prostor u prizemlju. Južna fasada je stakleni zid visine od poda do plafona koja odvaja spoljašnje prostore od stambenih.

Pored zastakljenog zida koji uokviruje poglede na dolinu ispod, kuća je opremljena sa brojnim zastakljenim otvorima koji pune unutrašnjost sa prirodnom svetlošću. „Arhitektura se oslanja na funkcionalnost i uzdržanost i odlikuje se odricanjem suvišnog“, kažu arhitekte.

„Nagib krova od juga ka severu takođe odgovara lokalnim uslovima. Na ove načine, stvaraju se asocijacije sa ruralnom arhitekturom i njenom istorijom“, kažu arhitekte iz biroa Spado Architects.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...