Prva ugljenično-pozitivna prefabrikovana kuća u Australiji proizvodi više energije nego što troši

24.02.2015. | Dezeen

Australijski arhitektonski biro ArchiBlox je nedavno predstavio prvu ugljenično-pozitivnu prefabrikovanu kuću u Australiji koja je prepuna ekoloških karakteristika. Savremena i udobna, ova svetla mobilna kuća je zapečaćena u hermetički zatvorenoj strukturi od 75 metara kvadratnih koja zadržava hladan vazduh i drži intenzivne australijske toplote napolju. Prototip ugljenično-pozitivne kuće je pokriven sa solarnim panelima i može da proizvede više energije nego što troši, a trenutno je izložena na gradskom trgu u Melburnu.

Samodovoljna Ugljenično-pozitivna kuća ima front od dvostruko zastakljene fasade od poda do plafona. Kuća je projektovana tako da maksimizuje solarni dobitak i pasivne strategije hlađenja. Umesto da se oslanja na mehaničko grejanje i hlađenje, prirodno ventiliran dom koristi cevi u tlu koji uvlače hladan vazduh sa južne strane. Zgrada je prekrivena sa zelenim krovom radi dodatne izolacije, kao i sa skupom kliznih vertikalnih vrtova koji štite i hlade zgradu tokom leta.

Severna fasada je podeljena u dve glavne oblasti: duplo zastakljena soba-veranda koja služi kao tampon zona i proteže se duž širine objekta, kao i stambenih oblasti koje su ušuškane iza verande na južnoj strani.

Kompaktni stambeni prostor se sastoji od otvorene trpezarije i kuhinje na jednom kraju, kao i kupatila i spavaće sobe na drugom. Privatni prostor je odvojen od zajedničkog prostora sa modularnim nameštajem koji ima ulogu zida.

Svetao i prozračan enterijer od drveta je napravljen od održivo posečenih i netoksičnih materijala, a energetsko efikasni uređaji u kući koriste recikliranu kišnicu koja se sakuplja preko zelenog krova i čuva u rezervoaru za tehničku upotrebu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...