INFONET-468X60-BANNER

Prva ugljenično-pozitivna prefabrikovana kuća u Australiji proizvodi više energije nego što troši

24.02.2015. | Dezeen

Australijski arhitektonski biro ArchiBlox je nedavno predstavio prvu ugljenično-pozitivnu prefabrikovanu kuću u Australiji koja je prepuna ekoloških karakteristika. Savremena i udobna, ova svetla mobilna kuća je zapečaćena u hermetički zatvorenoj strukturi od 75 metara kvadratnih koja zadržava hladan vazduh i drži intenzivne australijske toplote napolju. Prototip ugljenično-pozitivne kuće je pokriven sa solarnim panelima i može da proizvede više energije nego što troši, a trenutno je izložena na gradskom trgu u Melburnu.

Samodovoljna Ugljenično-pozitivna kuća ima front od dvostruko zastakljene fasade od poda do plafona. Kuća je projektovana tako da maksimizuje solarni dobitak i pasivne strategije hlađenja. Umesto da se oslanja na mehaničko grejanje i hlađenje, prirodno ventiliran dom koristi cevi u tlu koji uvlače hladan vazduh sa južne strane. Zgrada je prekrivena sa zelenim krovom radi dodatne izolacije, kao i sa skupom kliznih vertikalnih vrtova koji štite i hlade zgradu tokom leta.

Severna fasada je podeljena u dve glavne oblasti: duplo zastakljena soba-veranda koja služi kao tampon zona i proteže se duž širine objekta, kao i stambenih oblasti koje su ušuškane iza verande na južnoj strani.

Kompaktni stambeni prostor se sastoji od otvorene trpezarije i kuhinje na jednom kraju, kao i kupatila i spavaće sobe na drugom. Privatni prostor je odvojen od zajedničkog prostora sa modularnim nameštajem koji ima ulogu zida.

Svetao i prozračan enterijer od drveta je napravljen od održivo posečenih i netoksičnih materijala, a energetsko efikasni uređaji u kući koriste recikliranu kišnicu koja se sakuplja preko zelenog krova i čuva u rezervoaru za tehničku upotrebu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;