INFONET-468X60-BANNER

Stari silos za žito pretvoren u predivan, pristupačan dom za dvoje

23.02.2015. | WAN

Kada pomislite na svoju kućucu, svoju slobodicu, verovatno vam ne pada na pamet život u starom silosu za žito iz 1950-ih godina, ali pogledajte unutar ovog fantastičnog silosa i sigurno ćete promeniti svoje mišljenje.

Arhitekta Kristog Kajzer je kombinovao dve naše omiljene teme - malene kuće i prilagodljivu ponovnu upotrebu prostora - i transformisao napušteni silos za žitarice u pristupačan i udoban dom izgrađen za njega i njegovu ženu.

Ovaj neobičan i moderan dom od 31,5 metara kvadratnih površine je smešten u centru Feniksa, država Arizona, SAD, i poseduje maleni ugljenični otisak koji je takođe imao pozitivne koristi urbane obnove u starom centru Garfild.

Arhitekta Kajzer je kupio ovaj napušteni silos za žito iz 1955. godine preko interneta od poljoprivrednika iz Kanzasa, i onda ga je prebacio u Arizonu uz pomoć kamioneta. Velike izmene su učinjene tokom procesa montaže silosa, kao što je dodavanje vrata i prozora.

Pored toga, dodat je i sloj od 25cm termoizolacije od prskane pene umetnute između zidova silosa i enterijera doma. Valovita čelična fasada je ofarbana u belu boju kako bi reflektovala sunčeve zrake i evocirala karakter istorijske američke ruralne kulture.

Umesto da stvori standardni kvadratni životni prostor, Kajzer se odlučio da projektuje zakrivljeni enterijer od drveta i crnog čelika koji se prilagođava kružnom obliku silosa. Mladi arhitekta je snizio troškove tako što je korstio polovne materijale kupljene sa obližnjih stovarišta.

Takođe, sav nameštaj je projektovan po meri i izrađen ručno od strane arhitekte - osim para stolica dizajnerskog dua Ims. Spiralno stepenište vodi iz prizemlja do udobne galerijske spavaće sobe koja je okupana u prirodnoj svetlosti zahvaljujući operabilnim svetlarnikom smeštenim na vrhu silosa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;