INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Stari silos za žito pretvoren u predivan, pristupačan dom za dvoje

23.02.2015. | WAN

Kada pomislite na svoju kućucu, svoju slobodicu, verovatno vam ne pada na pamet život u starom silosu za žito iz 1950-ih godina, ali pogledajte unutar ovog fantastičnog silosa i sigurno ćete promeniti svoje mišljenje.

Arhitekta Kristog Kajzer je kombinovao dve naše omiljene teme - malene kuće i prilagodljivu ponovnu upotrebu prostora - i transformisao napušteni silos za žitarice u pristupačan i udoban dom izgrađen za njega i njegovu ženu.

Ovaj neobičan i moderan dom od 31,5 metara kvadratnih površine je smešten u centru Feniksa, država Arizona, SAD, i poseduje maleni ugljenični otisak koji je takođe imao pozitivne koristi urbane obnove u starom centru Garfild.

Arhitekta Kajzer je kupio ovaj napušteni silos za žito iz 1955. godine preko interneta od poljoprivrednika iz Kanzasa, i onda ga je prebacio u Arizonu uz pomoć kamioneta. Velike izmene su učinjene tokom procesa montaže silosa, kao što je dodavanje vrata i prozora.

Pored toga, dodat je i sloj od 25cm termoizolacije od prskane pene umetnute između zidova silosa i enterijera doma. Valovita čelična fasada je ofarbana u belu boju kako bi reflektovala sunčeve zrake i evocirala karakter istorijske američke ruralne kulture.

Umesto da stvori standardni kvadratni životni prostor, Kajzer se odlučio da projektuje zakrivljeni enterijer od drveta i crnog čelika koji se prilagođava kružnom obliku silosa. Mladi arhitekta je snizio troškove tako što je korstio polovne materijale kupljene sa obližnjih stovarišta.

Takođe, sav nameštaj je projektovan po meri i izrađen ručno od strane arhitekte - osim para stolica dizajnerskog dua Ims. Spiralno stepenište vodi iz prizemlja do udobne galerijske spavaće sobe koja je okupana u prirodnoj svetlosti zahvaljujući operabilnim svetlarnikom smeštenim na vrhu silosa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;