INFONET-468X60-BANNER

Zeleni stambeni kompleks transformiše Stokholmsko susedstvo

12.02.2015. | Arch Daily

Zamislite život u kompleksu gde bujne terase imaju prelepo zelenilo koje se spušta preko zidova, i to na samo nekoliko koraka od najbliže stanice metroa.

Švedski arhitektonski biro Utopia Arkitekter je predložio plan ponovnog razvoja okruga Sodermalm u Stokholmu i projektovao tri dinamične zgrade i novu stanicu metroa koje bi stvorili novu vezu između Hornsbruksgatena i parka Hogalid. Zgrade će imati ulogu produžetka parka i evociraće arhitektonski stil starih crkvi.

Celokupni plan obuhvata ukupno 29 jedinica (dvanaest apartmana i sedamnaest gradskih kuća) koje će činiti novo susedstvo u kome dominira zelenilo. Gornji nivoi zgrade će smestiti stambene jedinice, dok će prizemni spratovi biti posvećeni komercijalnoj upotrebi.

Terasaste fasade stvaraju dinamičan izgled naselja. Balkoni i prilazi će biti delimično obrasli sa biljkama penjačicama koje će stvoriti svejevrsne zelene zidove. Upotreba opeke je u cilju evociranja izgleda susednih tradicionalnih objekata.

Nova stanica metroa će obezbediti pristupe od Hornsbruksgatena do parka Hogalid i stambenih poslovnih prostora, prodavnica, krovnih terasa i zdravstvenog centra. Ovaj deo plana rekonstrukcije će biti projektovan od strane arhitektonskog biroa Tham Videgård Arkitekter.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;