Hidroizolacija kupatila

12.02.2015. | Gradjevinarstvo.rs

U modernim zgradama današnjice, kupatila nisu samo prostori za vršenje najosnovnijih ljudskih nuždi, već se više sagledavaju kao lični prostori za osveženje i okrepljenje. Sasvim je normalna činjenica da se značajan vremenski period i količina novca ulaže u izgradnju ili rekonstrukciju kupatilskog prostora koje je baš po izboru korisnika.

Hidroizolovano kupatilo

Ali, cela ta vizuelizacija biva poremećena kada takva kupatila izgledaju vlažna i često bivaju izložena prodorima vode kroz zidove, spojeve prozora, podove i sl. Neuspešna hidroizolacija kupatila ne samo da utiče na izgled vašeg doma, već može dovesti i do velikih problema. Iako mokri čvorovi zauzimaju manje od 10% od bruto površine objekta, troškovi godišnjeg održavanja za takva kupatila mogu da variraju od 35% do 50% od ukupne cene održavanje u zavisnosti od vrste objekta.

Normano je da su materijali i komponente koje se koriste u kupatilu za pravljenje podova, zidova, arhitektonskih elemenata dekoracije i tako dalje, uključujući i vodovodne i kanalizacione cevi i sanitarije, podložni prirodnim kretanjima i kao rezultat toga, materijali od gline i pločice mogu da se povećaju u veličini što utiče na spojeve i uzrokuje oštećenja pločica. Ovo dovodi do curenja vode i pojavu vlage na i u zidovima.

Kupatilo

Dakle, hidroizolacija kupatila je jedan od najvažnijih parametara i moramo da osiguramo da su hidroizolacioni sistemi primenjeni na pravilan način i sa pažnjom. Pogrešan odabir i nepravilna primena hidroizolacionih sistema dovodi do pojave preuranjenih oštećenja i curenja vode i pojave vlage, a samo ispravljanje problema postaje jako skupo, dugotrajno i odnosi previše živaca. A ponekad i zahteva kompletno renoviranje kupatila.

Glavna svrha postavke hidroizolacije u mokrim čvorovima je da se zaustavi kretanje vode kroz pod ili prodor vlage kroz zidove i plafon. U nastavku pročitajte neke uopštene probleme koji se javljaju u kupatilima i toaletima:

Prodor vlage kroz zid u kupatilu

  • Curenje kroz konstruktivne spojeve zbog upotrebe materijala lošeg kvaliteta ili nedovoljne vodonepropusnosti zbog nepravilne postavke dok glavni izvor vodu ostaje neprimećen i bez nadzora sve do pojave curenja.
  • Curenje kroz porozni beton zbog lošeg dizajna mešavine i neadekvatnog mešanja betona, koji zauzvrat zadržava vodu i ostaje vlažan duže vreme. 
  • Pukotine u pločicama su mesta prodora vode - ukoliko se pločica ne postavi na svoje mesto na pravilan način ona gubi svoju nepromočivost vremnom i bivaju oštećene svakodnevnim korišćenjem.
  • Odlepljivanje pločica zbog neadekvatnih materijala za postavku pločica, nepravilne primene materijala ili prekomernog skupljanja podloge usled nepravilnog mešanja i nedovoljnog sušenja. 
  • Rđanje metalnih elemenata i pojava buđi zbog migracije vlage i curenja, kao i pojava gljivica i algi na površini usled duže vlage i slabe ventilacije.
  • Curenje na mestima izlaska i ulaska cevi iz zidova/podova i spojeva: Neplanirani radovi oko cevi skoro uvek stvaraju slobodan prostor na mestima prodora cevi, i ako se taj prostor ne zaštiti na pravilan način voda može da prodre u konstrukciju i uzrokuje ozbiljnu štetu.
  • Curenje pored slivnika: Zbog nepravilne postavke slivnika na podnoj površini i nedovoljne zaštite oko slivnika, ili zbog nedovoljno dobre primene hidroizolacije oko cevi, voda može da prodre u konstrukciju.

Prodor vlage u kupatilu

Kako da hidroizolujete kupatilo

Celokupan pod zajedno sa slojem od 30cm visine po obodima zidova treba prekriti sa pogodnom polimerski modifikovanom hidroizolacionom membranom na bazi cementa koja se nanosi četkom. Takva hidroizolacija mora biti na pravilan način nanešena, što možete pročitati u zasebnom tekstu ovde. Takođe, pre nanošenja hidroizolacione membrane, pobrinite se da nijedna čestica prašine ili nečistoća ne bude na površini jer to može oštetiti hidroizolaciju.

Hidroizolaciona membrana bi trebala da se prepusti minimum 15cm po podu u susednu površinu, a odabir dobrog gazišta (ili postavka betonskog, keramičkog isl.) obezbeđuje da eventualni višak vode ne prođe dalje van kupatila i u druge prostorije.

Hidroizolacija poda u kupatilu

Uglovi između podova i zidova bi trebali da budu obrađeni sa hidroizolacionim polimerima i na njih se mora obratiti posebna pažnja jer su često mesto prodora vode.

Postavka vodovodnih i kanalizacionih cevi u podu i zidovima mora biti urađena besprekorno, i preporučuje se da se spojevi cevi dobro zaštite sa hidroizolacionom trakom koja se obavija oko njih. Svaki prodor cevi kroz pod ili zid mora biti dobro obrađen, zaštićen i zapečaćen.

Hidroizolaciona membrana se zatim primenjuje na zidovima do visine od minimum od 180cm (ili do plafona po želji). Membrana bi morala biti dovoljno elastična kako bi prihvatila kretanje.

Hidroizolacija kupatila

Pre postavke pločica na pod, treba sprovesti test penetracije vode kako bi se osigurala vodozaptivenost. Pločice možete postaviti korišćenjem polimernih lepkova za pločice, a fuge bi trebalo ispuniti sa kvalitetnim ispunama tako da vode ne bi prodrla kroz njih. Pratite uputstva i tehničke priručnike proizvođača doslovce kako bi se obezbedilo postizanje nepromočivosti.

Najbolji način za održavanje vaših pločica u kupatilu je da spečite pojavi gljivica, buđi i bakterija. Možete koristiti malter ili neku drugu ispunu za popunjavanje spojnica (fuga) u kupatilima i kuhinjama koje su otporne na mrlje, antibakterijske i otporne na udar i habanje.

Pločice bi trebalo da budu postavljene sa fugama sa minimalnim razmakom od 2mm. Fuge bi trebalo ispuniti sa stalnom, vodootpornom epoksi ispunom koja je otporna na temperaturne promene, kao i na hemikalije i bakterije.

Postavljanje pločica na hidroizolovani pod kupatila

Kako biste sprečili pojavu vode i/ili vlage u zidovima koristite vodotporni lepak za pločice umesto materijala. Cement ima tendenciju da se skuplja, što izaziva pucanje pločica, bolji prenos zvuka, a eventualno i odlepljivanje pločica.

Izbegavajte korišćenje jakih hemikalija za uklanjanje fleka ili prljavštine sa pločice kako biste održali njihov sjaj. Koristite sredstva za čišćenje koja su specijalno napravljenja za čišćenje pločica i sanitarija. Njihov pH nivo je dobro izbalansiran da ukloni uporne mrlje od tvrde vode i sapuna tako da vaše kupatilo uvek izgleda kao novo.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;