INFONET-468X60-BANNER

Pasivno hlađena kuća u Vijetnamu je umotana u perforirane zidove od cigala

11.02.2015. | Dezeen

Trend koji u poslednje vreme dobija na popularnosti jeste stvaranje pasivno hlađenih (samorashladnih) kuća. Većina ljudi smatra da vrhunska tehnološka rešenja znače i neophodno narušavanje estetike, što nije slučaj uvek, a ova kuća to i dokazuje.

Ovaj prelepi betonski dom u Vijetnamu je umotan u perforirane zidove od cigala. Vijetnamski arhitektonski biro, Tropical Space, je renovirao staru kuću i dodao joj perforiranu rešetku od cigli na postojeći betonski skelet, upućujući na sveta mesta u regionu i „arhitekturu“ termitskih gnezda.

Omotač koji je napravljen od cigli narandžasto-crvene boje omogućava povetarcu i svetlosti da prodire u unutrašnjost kuće i stvara predivne ambijente, štiteći je ujedno od jakih vetrova i kiše.

Materijal podseća na sveta mesta u regionu iz vremena Čampa kraljevstva, između 4. i 15. veka. Projekat rezidencije je bio inspirisan sa termitskim gnezdima. Noću, cela kuća emituje mali sjaj.

Dnevna soba i trpezarija su smeštene u centralnom prostoru kuće, dok glavna spavaća soba, zajedno sa dva kupatila, palkarima i stepeništima okružuje ovaj prostor, granajući se preko različitih spratova.

DUgački krovni svetlarnici se prostiru duž centralnog prostora i stvaraju poglede na nebo i vrt koji se mogu posmatrati iz svake sobe. Zahvaljujući upotrebi drvenog nameštaja, arhitekte su uspele da uštede oko 27.000 američkih dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;