INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aktivhaus proizvodi dovoljno zelene energije da osvetli susednu kuću

06.02.2015. | Inhabitat

Vajzenhof naselje u blizini Štutgarta je bilo središte razvoja avangardne arhitekture 1927. godine, kada su Mis van der Roe i Korbizje stvorili kolekciju kuća za javne izložbe. Danas je u tom istom prostoru, Verner Sobek razvio aktivnu kuću koja napaja ne samo sebe i dva električna automobila, već i susednu kuću. U nastavku pročitajte kako ova kuća proizvodi dva puta više energije nego što joj je potrebno, i to bez upotrebe fosilnih goriva, emisija štetnih gasova ili otpada.

Na prvi pogled B10 Aktivhaus se izdvaja na osnovu svoje jednostavnosti. Bela kocka od 85 metara kvadratnih prostora sa staklenim frontom krije impresivnu tehnologiju koja omogućava kući da sama uči i da se prilagođava.

Inteligentni sistem upravljanja energijom se kontroliše preko pametnog telefona ili tableta i samo greje ili hladi prema potrebi - reagujući na pokrete i prilagođavajući se navikama stanara. Noću se izolacioni paneli spuštaju kako bi prekrili staklo i sprečili gubitak energije.

Fotonaponski sistem na krovu kuće B10 proizvodi oko 8.300 kilovat časova solarne energije godišnje, što je otprilike dva puta više nego što je potrebno za napajanje kuće i upravljanje sa dva električna pametna automobila koji su donirani projektu od strane kompanije Daimler. Višak energije se koristi za napajanje susedne zgrade, kuće izgrađene od Korbizjea koja je sada Vajzenhof muzej.

Kuća, koja je nazvana prema svojoj adresi u ulici Brukmanveg 10, je deo istraživačkog projekta e-mobilnosti koji je finansiran od strane nemačke vlade. Kroz čitavo trajanje projekta, veliki spektar podataka relavantnih za istržaivanje stanogradnje će biti kontinuirano mereni i naučno razmatrani na Univerzitetu u Štutgarti. Arhitektonski biro Werner Sobek je pametno registrovao termin „Aktivhaus“ kao evropski brend.

Na kraju istraživačkog projekta, zgrada će možda biti razmontirana i ponovo izgrađena na drugom mestu. Ili u slučaju da niko ne želi ovaj revolucionarni dom, ona se može u potpunosti reciklirati.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;