Fosterove stambene kule bliznakinje u Londonu su biciklistički raj

03.02.2015. | Dezeen

Stambene kule bliznakinje u Londonu, delo arhitektonskog biroa Foster + Partners, poseduju jedno biciklističko parking mesto po spavaćoj sobi (ukupno 1.486), liftove za bicikle i radionice, a samo 200 mesta za parkiranje automobila, što ih čini najprilagođenijim stambenim kula za bicikle u gradu.

Projekat „250 City Road development“ je pokrenut ove nedelje i predstavlja prvi veliki projekat u Velikoj Britaniji koji će se više fokusirati na vožnju bicikala nego na vožnju automobila.

U okviru projekta će biti izgrađene dve stambene kule sa 32 i 46 spratova, 1.468 parking prostora za bicikle, što je mnogo veći broj od parking prostora za automobile (200), i prevazlazi najnovije projektantske smernice grada Londona za novogradnju. Prema ovim smernicama, projekat je morao da obezbedi 1.223 mesta, ali su gradski urbanisti insistirali na još većem procentu.

Projekat je na čelu jedne kulturne smene orijentisane ka tretiranju biciklizma kao masovnog sredstva transporta. Arhitektonski biro Foster + Partners ima reputaciju da ohrabruju biciklističku kulturu.

Na primer, prošle godine su projektovali povišenu biciklističku stazu za London nazvanu SkyCycle. Čak i sedište biroa u zapadnom Londonu ima radionicu za bicikle i servisne usluge za preko 160 zaposlenih.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?