Drvena kuća i studio imitira planinski pejzaž severne Italije

30.01.2015. | Inhabitat

Italijanski arhitektonski biro MoDus Architects je smestila ovaj drvetom obloženi atelje i kuću u seoskom selu Kastelroto u severnoj Italiji.

Projektovana za umetnika Huberta Kostnera, dvozapreminska struktura se izdiže impresivno na litici i skulpturisana je u obliku koji podseća na alpske pejzaže. Drvena struktura je pažljivo orijetisana ka severu kako bi se uvela jednaka, indirektna svetlost u kuću koja je vrlo važna za umetnike.

Kuća i atelje je smeštena na maloj i strmoj parceli, sa najnižim nivoom kuće delimično ukupanim u zemlju i izgrađenim od betona. Veliki stakleni prozori uvode prirodnu svetlost u donji nivo, koji se sastoji od raznih radnih prostora, galerije i skladišnog prostora.

Za razliku od braon fasade donjeg nivoa, veći gornji volumeni su obloženi u netretiranom industrijskom drvetu svetle boje. Gornji volumeni smeštaju privatne spavaće sobe, kupatila, dnevne oblasti i prostor za atelje okrenut ka severu sa duplim spratnim visinama, koji je smešten ispod kosog krova.

Drveni volumeni nalik alpskoj tipologiji su izgrađeni od laganog unakrsno laminiranog drvenog građevinskog sistema. Njena prepoznatljiva „V“ konstrukcija je bila inspirisana sa tradicionalnim građevinskim tehnika Južnog Tirola i pružila je odlične poglede kroz zastakljene zidove.

Spiralno stepenište smešteno unutar betonske cilindrične mase je probušeno mestimično sa borovim vratima i prozorima spaja gornje volumene.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...