INFONET-468X60-BANNER

Maleno utočište u Alpima izgrađeno u znak sećanja na mladog italijanskog planinara

27.01.2015. | Inhabitat

Kada je italijanski planinar Luka Vuerih poginuo penjući se na zaleđeni vodopad sa samo 34 godine, njegova porodica mu je odala počast tako što je izgradila maleno utočište za druge planinare.

Ovo prefabrikovano sklonište nalik kapeli je smešteno na vrhu planine Foronon del Buinz u Julijskim Alpima i stoji na visini od 2.530 metara. Prema projektu arhitekte Đovanija Pesamocka, koliba je izgrađena za samo jedan dan uz pomoć graditelja, volontera gorske službe i Lukinih prijatelja.

Luka je bio planinski vodič i dobro poznat planinar koji je nažalost poginuo pre nekoliko godina kada je imao 34. Bio je pogođen od strane lavine dok se penjao uz zaleđeni vodopad u planinama u blizini Taravisioa. Sada, koliba stoji sama u izolaciji na vrhu planine u čast njegovog života.

Zbog svoje velike visine, građevinski materijali su morali da budu sečeni van lokacije gradnje, a zatim da se donesu na vrh sa 18 povratnih putovanja helikopterom. Jednom kada su imali sve na lokaciji, tim od 12 ljudi je montirao sklonište u samo jednom danu. Utočište u visinama je površine 5 metara kvadratnih i izgrađeno je sa CNC sečenim drvenim panelima X-LAM i 3 rešetke koje stoje na 6 betonskih stubova koji su zabijeni u steni.

Jaka, dopadljiva i ponizna, koliba nudi sigurno sklonište za planinare u kome mogu da prenoće, kao i divne poglede sa vrha sveta, a sve to u ime Luke i za njegovu čast.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;