Malezijska fabrika usklađuje eleganciju sa prirodom

22.01.2015. | Arch Daily

Sa ovim produžetkom malezijske fabrike JST, japanski arhitekta Rjuiči Ašizava je radio zajedno sa prirodom, hvatajući sunce, vetar, kišnicu i geotermalnu energiju kako bi izgradio živu zelenu fabriku koja sedi lagano na zemlji.

Sa elegantnim islamskim arhitektonskim elementima i naprednim inženjeringom, kompleks je u potpunosti prevazišao uobičajenu fabričku tipologiju. U nastavku pročitajte kako bi saznali kako ova jedinstvena struktura funkcioniše u skladu sa prirodom u stvaranju zavidne radne sredine.

Veliki zeleni krov pokriva prizemlje i podiže se sa okolnog pejzaža do nivoa centralne kule. Zemljište na krovu štiti zgradu od sunca i sprečava pojavu nepodnošljivih temperatura u fabrici. Ispod se nalazi šuma stubova sa heksagonalnim završecima koji nose krov.

Unutar ovih arabesknih stubova se nalaze cevi koje sprovode vodu sa krova u podzemni rezervoar, odakle se ona posle redovno koristi za zalivanje biljaka. Kretanje vode takođe uvlači vazduh unutra što prirodno hladi i ventilira prostore ispod.

Prirodno svetlo prodire u fabričku halu preko ornamentalnih refleksivnih panela koji imitiraju ugaoni dizajn nosećih stubova, smanjujući potrebu za neprijatnim fluorescentnim osvetljenjem, štedeći energiju i podržavajući mirnu radnu sredinu za visokotehnološki proizvodni pogon kompanije JST.

Centralna kula sadrži kancelarijske prostore koji podstiču zen atmosferu među zaposlenima, a njena orijetacija istok-zapad smanjuje efekte sunčevog zračenja i održava hladnije temperature unutra. Kada radnici odu na pauzu, oni su u mogućnosti da prošetaju po zelenom krovu preko putića koji povezuje kulu sa krovom i okolnim pejzažom.

Biljke penjačice su usmerene da rastu uz žice, formirajući zelenu fasadu koja štiti staklo od sunca i pruža manju količinu svetlosti unutra. Biljke se takođe nadnose nad putićem koji podstiče zaposlene da se prošetaju napolje u obližnjoj šumi ili oko okolnih objekata.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...