Malezijska fabrika usklađuje eleganciju sa prirodom

22.01.2015. | Arch Daily

Sa ovim produžetkom malezijske fabrike JST, japanski arhitekta Rjuiči Ašizava je radio zajedno sa prirodom, hvatajući sunce, vetar, kišnicu i geotermalnu energiju kako bi izgradio živu zelenu fabriku koja sedi lagano na zemlji.

Sa elegantnim islamskim arhitektonskim elementima i naprednim inženjeringom, kompleks je u potpunosti prevazišao uobičajenu fabričku tipologiju. U nastavku pročitajte kako bi saznali kako ova jedinstvena struktura funkcioniše u skladu sa prirodom u stvaranju zavidne radne sredine.

Veliki zeleni krov pokriva prizemlje i podiže se sa okolnog pejzaža do nivoa centralne kule. Zemljište na krovu štiti zgradu od sunca i sprečava pojavu nepodnošljivih temperatura u fabrici. Ispod se nalazi šuma stubova sa heksagonalnim završecima koji nose krov.

Unutar ovih arabesknih stubova se nalaze cevi koje sprovode vodu sa krova u podzemni rezervoar, odakle se ona posle redovno koristi za zalivanje biljaka. Kretanje vode takođe uvlači vazduh unutra što prirodno hladi i ventilira prostore ispod.

Prirodno svetlo prodire u fabričku halu preko ornamentalnih refleksivnih panela koji imitiraju ugaoni dizajn nosećih stubova, smanjujući potrebu za neprijatnim fluorescentnim osvetljenjem, štedeći energiju i podržavajući mirnu radnu sredinu za visokotehnološki proizvodni pogon kompanije JST.

Centralna kula sadrži kancelarijske prostore koji podstiču zen atmosferu među zaposlenima, a njena orijetacija istok-zapad smanjuje efekte sunčevog zračenja i održava hladnije temperature unutra. Kada radnici odu na pauzu, oni su u mogućnosti da prošetaju po zelenom krovu preko putića koji povezuje kulu sa krovom i okolnim pejzažom.

Biljke penjačice su usmerene da rastu uz žice, formirajući zelenu fasadu koja štiti staklo od sunca i pruža manju količinu svetlosti unutra. Biljke se takođe nadnose nad putićem koji podstiče zaposlene da se prošetaju napolje u obližnjoj šumi ili oko okolnih objekata.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?