INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Malena, moderna kuća se uklapa sa tradicionalnim susedstvom u Japanu

20.01.2015. | Arch Daily

Nije lako projektovati savremenu kuću koja se uklapa sa svojim istorijskim komšilukom, ali je to upravo ono što je biro Tato Architects uradio sa kućom u Išikiri.

Trospratna kuća male površine stoji usred susedstva prepunog kuća iz 1930-tih godina na padini planine Ikoma i odlukuje je materijali kao što su betonski zidovi, prozirni krov i valovita metalna fasada. Uprkos ovome, projektantski tim je koristio suptilne strategije kako bi uklopio kuću sa starijim kućama komšiluka.

Arhitekte su bile zabrinute, pošto je parcela bila na oko 3 metara iznad puta, da će kuća izgledati mnogo veće nego što je zapravo slučaj. Tako da su je oni projektovali sa povučenim volumenima koji lebde preko otvorenih i providnih prostora kako bi se razbila njena masa.

Betonski zidovi su izlivani sa grubom teksturom korišćenjem malog razdvojenog lauan drveta koje odgovara starim zidanim zidovima u okolonim zgradama. Takođe, i linija krova nove kuće odražava linije drugih domova u istorijskom komšiluku.

Unutrašnji prostor je osmišljen kao da je ovo projekat renoviranja, a ne novogradnja. Prostori poput kuhinje i kupatila su pažljivo postavljeni unutar betonskih zidova i potpornog zida iza kuće, koji je projektovan i postavljen na mesto pre svega.

U prizemlju, uska kutija koja sadrži dnevnu sobu, trpezariji, kuhinju i dečiju sobu podržava ploču drugog sprata. Ova uska kutija se nalazi pored otvorenog parkinga, koji nosi kutiju na drugom spratu koja smešta dve spavaće sobe. Dečija soba koja se nalazi u prizemlju je posebno interesantan prostor ukrašen zavesama dizajniranim od strane Akane Morijama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;