Klizni zidovi pretvaraju ovaj tokijski stan u kancelariju

15.01.2015. | Dezeen

Rad kod kuće može biti ponekad nezgodan, posebno kada je vaše radno mesto ujedno i vaš trepzarijski sto ili kauč u dnevnoj sobi, ali pogledajte kako je japanski dizajner Juko Šibato rešio ovaj problem sa transformišućom kućom-kancelarijom u Tokiju.

Inkorporiranjem dva pokretna zida u dve različite prostorije, Šibato je stvorio ugradni prostor za skladištenje koji takođe odvaja kućni i kancelarijski deo strukture. Projekat je nazvan „Zamena“ i on može transformisati sebe iz kancelarije u dom jednostavnim proklizavanjem zida.

Transformišući višenamenski nameštaj je ključni element dizajna za male životne prostore, tako da su pametni trikovi primenjeni kako bi se ovaj maleni stan pretvorio u efikasnu kancelariju. Najveća soba stana je pretvorena u veliku salu za sastanke i biblioteku sa upotrebom kliznog zida.

Kada je veliki prostor za sastanke potreban, zid se pomera i zatvara biblioteku (postoji isečena rupa za sto). Kada je manje ljudi prisutno, biblioteka može biti otvorena. Zatim, noću se biblioteka zatvara i veliki sto za sastanke može da se koristi kao trepzarija.

Jedna od spavaćih soba je pretvorana u radnu sobu sa tri radna mesta i gornjim policama. Kako bi se obezbedio dodatni prostor za rad i čitanje, ova radna soba je povezana sa većom spavaćom sobom preko puta nje sa velikom ljuljajućom policom za knjige.

Kada se otvori, ta polica za knjige efikasno odseca prostor spavaće sobe i stvara čitaonicu kojoj se može pristupiti preko radne sobe prolaskom kroz kvadratni portal. Noću kada svi odu kućama, ljuljajuća vrata (polica) se zatvara i spavaća soba je otvorenija i spremnija za svoju normalnu funkciju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...