Klizni zidovi pretvaraju ovaj tokijski stan u kancelariju

15.01.2015. | Dezeen

Rad kod kuće može biti ponekad nezgodan, posebno kada je vaše radno mesto ujedno i vaš trepzarijski sto ili kauč u dnevnoj sobi, ali pogledajte kako je japanski dizajner Juko Šibato rešio ovaj problem sa transformišućom kućom-kancelarijom u Tokiju.

Inkorporiranjem dva pokretna zida u dve različite prostorije, Šibato je stvorio ugradni prostor za skladištenje koji takođe odvaja kućni i kancelarijski deo strukture. Projekat je nazvan „Zamena“ i on može transformisati sebe iz kancelarije u dom jednostavnim proklizavanjem zida.

Transformišući višenamenski nameštaj je ključni element dizajna za male životne prostore, tako da su pametni trikovi primenjeni kako bi se ovaj maleni stan pretvorio u efikasnu kancelariju. Najveća soba stana je pretvorena u veliku salu za sastanke i biblioteku sa upotrebom kliznog zida.

Kada je veliki prostor za sastanke potreban, zid se pomera i zatvara biblioteku (postoji isečena rupa za sto). Kada je manje ljudi prisutno, biblioteka može biti otvorena. Zatim, noću se biblioteka zatvara i veliki sto za sastanke može da se koristi kao trepzarija.

Jedna od spavaćih soba je pretvorana u radnu sobu sa tri radna mesta i gornjim policama. Kako bi se obezbedio dodatni prostor za rad i čitanje, ova radna soba je povezana sa većom spavaćom sobom preko puta nje sa velikom ljuljajućom policom za knjige.

Kada se otvori, ta polica za knjige efikasno odseca prostor spavaće sobe i stvara čitaonicu kojoj se može pristupiti preko radne sobe prolaskom kroz kvadratni portal. Noću kada svi odu kućama, ljuljajuća vrata (polica) se zatvara i spavaća soba je otvorenija i spremnija za svoju normalnu funkciju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?