Završen Muzej ušća u Francuskoj

15.01.2015. | WAN

Konačno je završen čelični i stakleni Muzej ušća u Lionu u Francuskoj, delo arhitektonskog biroa Coop Himmelb(l)au. Naučni centar i antropološki muzej je otvoren prošlog vikenda i ugostio je prve posetioce sa prostranim foajeom i prelepom spiralnom rampom koja ga spaja sa izložbenim prostorima na spratu.

Ulaz u objekat je u formi kapi koja upućuje na ušće dve reke Rone i Saone na kojima se zgrada nalazi. Izložbena područja se nalaze u „Oblaku“, koji je projektovan bez noseće konstrukcije. Dva auditorijuma mogu da ugoste 372 i 122 gledaoca, dok radionice mogi da koriste učenici okolnih škola.

Kristal - centralna, staklena forma koja je ujedno i ulaz u objekat - služi kao gradski trg, primajući posetioce i pripremajući ih za muzejsko iskustvo. Oblak podseća na ogromni svemirski brod i sastoji se od deset izložbenih prostorija na tri nivoa, sa dodatnim gornjim nivoom koji smešta administrativne kancelarije.

Tri od deset galerijskih prostora je namenjeno za stalne izložbe, dok su sedam ostalih za privremene izložbe. Intersticijalni otvoreni prostor, nazvan „Povezani prostor“, povezuje sve ove prostore i plete mrežu putanja između njih.

Struktura muzeja je obavijena sa metalnim panelima od nerđajućeg čelika debljine 3mm koji su peskareni sa staklenim perlama. Zahvaljujući toj doradi, površina fasadnih panela ima suptilnu refleksiju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...