IZOLACIJA-468X60-BANNER

Spoj energetske efikasnosti i savremenog dizajna na projektu vile u Australiji

09.01.2015. | Dezeen

Vila „Ridge Road Residence“ je delo arhitektonskog biroa Studio Four i predstavlja održivi dom sa fasadom od tamnog drveta postavljen na dramatičnoj parceli izvan Melburna u Australiji.

Jednostavani volumetrijski prostori doma zapošljavaju strategije zelene gradnje kako bi sveokupni projekat bio energetski efikasan. Moderna rezidencija poseduje životne prostore otvorenog plana koji omogućavaju fleksibilnost i ekonomičnost gradnje, dok savremeni materijali crno-bele boje stvaraju elokventan unutrašnji ambijent.

Kako su rekle arhitekte, projekat vile je bio inspirisan kako bi pružio osećaj svetilišta, skloništa i udobnosti. Kuća je projektovana sa nizom nivoa koji se kaskadno pružaju niz kosu parcelu. Terasasti dizajn omogućava vezu sa pejzažom, istovremeno pružajući vlasnicima različite nivoe privatnosti.

Ulična fasada je skromna i okružena sa okolnom prirodom, što pomaže u uklapanju objekta u pejzaž. Rezidencija se takođe nalazi u okviru terena za golf „Moonah Links“ na poluostrvu Mornington, i deluje više u skladu sa prirodom jer nije postavljena na podijumskom nivou kao okolni objekti.

Enterijer vile je dobro osvetljen sa zastakljenim elementima pune spratne visine koji su inkorporirani u svim životnim prostorima. Svi prozori i vrata su duplo zastakljeni sa staklom visokih performansi koje obezbeđuje održivo rešenje za maksimizaciju dnevne svetlosti. Većina prozora se može otvarati, što promoviše prirodnu ventilaciju.

Još jedna održiva karakteristka doma vezana za prozore je upotreba betonskih podova i debelih zidova od blokova koji stvaraju termičku masu. Ovo stvara mnogo više ujednačene unutrašnje temperature, tako da sistemi grejanja i klimatizacije ne moraju da se koriste.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;