IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kuća ranog detinjstva je zdrav, energetski-efikasan vrtić u Francuskoj

31.12.2014. | Dezeen

Sa projektom prelepe Kuće ranog detinjstva (Maison de la Petite Enfance), biro Topos Architecture je još jednom dokazao da je lider kada je u pitanju stvaranje ekološki svesnih obrazovnih centara.

Obdanište je smeštena u Majenu, Francuska i kombinuje dobrodošlu energiju kućnog okruženja sa vibrantnim osećajem vrtića orijentisanog na učenje. A kako bi ohrabrili zdrav život u okviru obrazovnog okruženja, projekat je podjednako energetski efikasan koliko je i ugodan za decu.

Skromna Kuća ranog detinjstva pruža predškolsko obrazovanje za stotinu dece do pet godina starosti, kao i jaslice. Struktura od 1.300 metara kvadratnih je projektovana da obezbedi udobnu i pogodnu sredinu za decu i njihove porodice.

Projekat je podeljen na tri zone koje organizuju različite funkcije unutrašnjeg prostora. Recepcija, soba za osoblje i magacinski prostori su u prednjem delu objekta, učionice i prostori za aktivnosti su pozadi, a četiri otvorena dvorišta i velika bašta od 800 metara kvadratnih obezbeđuju otvoreni prostor.

Element koji čini ovaj vrtić da deluje kao kuća je fasadna obloga od duglazije (severnoamerički četinar) koja pokriva celu zgradu. Prema arhitektama, ovaj materijal je bio ključni u stvaranju dobrodošlog „kućnog“ izgleda zgrade: „Korišćenje drvene fasade daje jedinstvo i prirodni ton celoj zgradi.“

Mnoge suptilne arhitektonske karakteristike dodaju na toplini objekta - uključujući dvovodni krov i strateški postavljene prozore koji optimizuju prirodno osvetljenje. Energetska efikasnost građevine je podjednako impresivna kao i njen fizički izgled - Kuća ranog detinjstva je dobila sertifikat „Certivea“ za energetsku efikasnost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;