INFONET-468X60-BANNER

Ova pasivna kuća u Austriji je savršena energetski efikasno utočište za par penzionera

30.12.2014. | Arch Daily

Pasivni dizajn je odličan za smanjenje troškova energije i savršen za penzionere koji žele da plaćaju što niže mesečne račune. Arhitekonski biro Abendroth Architekten je preuzeo taj energetski efikasan pristup u njihovom projektu kuće od belog bora naručene od strane para penzionera. Smeštena u Austriji, ova prizemna kuća koristi tehnologiju pasivnog dizajna kako bi stvorila udobnu i ušuškanu atmosferu.

Kuća od 305 metara kvadratnih je orijentisana ka jugi i proteže se duž istoka ka zapadu na parčetu zemljišta u brdovitom austrijskom selu Althoflajn. Veliki trostruko zastakljeni prozori oblažu južnu fasadu i gledaju na šljunkovitu baštu mediteranskog stila koja je delimično uokvirena sa drvenim tremom i ušuškana sa dve susedne zgrade.

Bašta je projektovana od strane pejzažnog arhitekte Joakima Kreftnera (Joachim Kräftner) i njene krivudave linije daju vizuelni kontrast čistim geometrijskim oblicima zgrada i obezbeđuje prelazni prostor između izgrađene forme i prirodnog pejzaža. Veliki drvene nadstrešice štrče duž južne fasade kako bi štitile unutrašnjost od sunca.

Arhitekte su obložile kuću u netretiranim letvicama od bele jele različitih debljina kako bi stvorile teksturu i atraktivnu fasadu. Topli i prijatni enterijer je obložen sa nefarbanim daskama od srebrne jele i završen sa drvenim nameštajem i podovima od kamena.

Visoko izolaciona fasadna obloga zadržava toplotu generisanu sa toplotnom pumpom na vodu i peći na drva u zatvorenom prostoru doma. Kuća se hladi korišćenjem pasivnih tehnika strujenja vazduha preko strateški raspoređenih prozora.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;