Savremena Kuća posmatračnica u Australiji

30.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Room 11 iz Melburna je nedavno završio Kuću posmatračnicu (Lookout House), predivnu savremenu kuću u Port Arturu u Australiji koja se jedino može uporediti po lepoti sa prelepim panoramski pogledima na australijsko Tasman ostrvo i Južni okean.

Prizemna kuća je napravljena za potrebe penzionisanog para i ona je mešavina između tradiconalne estetike seoske kuće i evropske dvorišne tipologije. Dobijeni hibrid od kuće je delimično obložen vertikalnim daskama od kedrovine i završena sa tri metalna dvovodna krova.

Glavnom ulazu u Kuću posmatračnicu se pristupa preko velikih kliznih vrata koja se uklapaju u fasadni zid na severnoj strani koji je skoro bez prozora i obložen u drvetu. Nasuprot tome, ostala tri spoljašnja zida su instalirani sa dosta zastakljenja kako bi pustili prirodnu svetlost unutra i omogućili poglede na okolinu.

Metalni krov štrči preko četiri fasade kako bi stvorio natkrivenu nadstrešnicu koja štiti unutrašnjost od sunčeve toplote i prevelikog zagrevanja. Svetlarnici buše metalni krov kako bi dodatno uveli svetlost unutra.

Trostruki zabatni krov na dve vode (tj. ukupno šest) deli enterijer na specifične funkcije: spavaća soba na jednom kraju, dnevni prostor u sredini i kuhinja i trpezarija na suprotnoj strani. Promena podnih obloga između dnevne sobe i kuhinje pojačava razliku u funkcijama prostora u ovom otvorenom rasporedu.

Sva tri prostora pružaju spektakularne poglede na australijski pejzaž preko zastakljenih elemenata koji su visina od poda do plafona. Jednostavno centralno dvorište je locirano u sredini strukture i okruženo je staklenim zidovima kako bi preplavili unutrašnjost sa dodatnom prirodnom svetlosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...