Savremena Kuća posmatračnica u Australiji

30.12.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Room 11 iz Melburna je nedavno završio Kuću posmatračnicu (Lookout House), predivnu savremenu kuću u Port Arturu u Australiji koja se jedino može uporediti po lepoti sa prelepim panoramski pogledima na australijsko Tasman ostrvo i Južni okean.

Prizemna kuća je napravljena za potrebe penzionisanog para i ona je mešavina između tradiconalne estetike seoske kuće i evropske dvorišne tipologije. Dobijeni hibrid od kuće je delimično obložen vertikalnim daskama od kedrovine i završena sa tri metalna dvovodna krova.

Glavnom ulazu u Kuću posmatračnicu se pristupa preko velikih kliznih vrata koja se uklapaju u fasadni zid na severnoj strani koji je skoro bez prozora i obložen u drvetu. Nasuprot tome, ostala tri spoljašnja zida su instalirani sa dosta zastakljenja kako bi pustili prirodnu svetlost unutra i omogućili poglede na okolinu.

Metalni krov štrči preko četiri fasade kako bi stvorio natkrivenu nadstrešnicu koja štiti unutrašnjost od sunčeve toplote i prevelikog zagrevanja. Svetlarnici buše metalni krov kako bi dodatno uveli svetlost unutra.

Trostruki zabatni krov na dve vode (tj. ukupno šest) deli enterijer na specifične funkcije: spavaća soba na jednom kraju, dnevni prostor u sredini i kuhinja i trpezarija na suprotnoj strani. Promena podnih obloga između dnevne sobe i kuhinje pojačava razliku u funkcijama prostora u ovom otvorenom rasporedu.

Sva tri prostora pružaju spektakularne poglede na australijski pejzaž preko zastakljenih elemenata koji su visina od poda do plafona. Jednostavno centralno dvorište je locirano u sredini strukture i okruženo je staklenim zidovima kako bi preplavili unutrašnjost sa dodatnom prirodnom svetlosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...