INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kružni studenjak u Kopenhagenu

25.12.2014. | Inhabitat

„Tietgenkollegiet“ je interesantan kružni studenski dom smešten u Orestadu nedaleko od Kopanhagena, Danska. Tietgen stambena hala je projektovana od strane biroa Lundgaard and Tranberg, i ona nije samo jedna od najatraktivnijih studenjaka koji smo mi videli, već je i daleko van svih liga sa zajedničkim kuhinjama, radionicama, kafićima, muzičkim sobama i centralnim dvorištem!

Ovaj odličan studentski dom je sada društveni prsten koji inkorporira pametan dizajn i zabavne, funkcionalne koncepte koje nas čine nostalgičnim za fakultetom.

Studenjak je visok sedam spratova i sadrži 360 soba smeštenih u blokovima od po dvanaest. Svaka soba je okrenuta van kruga i ima panoramske poglede na kanal i druge elemente okruženja. Zajedinčke prostorije, saloni i kuhinje okružuju unutrašnje dvorište. Kružni dizajn stvara osećaj jednakosti i jedinstva, dok jedinstveni naizmenični prozori i terase soba pružaju širok spektar stambenih mogućnosti.

Fasada je napravljena od jedinstvene legure bakra i poseduje klizne particije koje su inspirisane sa tradicinalnom kineskom arhitekturom Haka kuća. Legura održava površinu zgrade čistom i zaštićenom, i ona će stariti sa bogatim tamnim tonom, ublažavajući potrebu za obnovom. Američki hrast i staklene particije se smenjuju preko celog zida od legura, stvarajući dinamičnu fasadu koja takođe podstiče protok svežeg vazduha i sunčeve svetlosti.

Unutar studenjaka, izloženi beton i pod od magnezijuma čine velike prostore izuzetno izdržljivim i lakim za održavanje, dok paneli od ekološka brezine šperploča dele manje sobe. Izabrani materijali takođe pomažu u izolovanju zajedničkih prostorija studenjaka. Studenti vole svetlo obojene zavese, mašine za pranje rublja i poštanske sandučiće koje savršeno povezuju sirove, prirodne materijale koje ih okružuju.

Druge pogodnosti uključuju mesto za skladištenje bicikala, auditorijum, krovnu terasu, kao i ispunjen kalendar pun društvenih aktivnosti koje studenjak pruža. Određeni procenat soba je rezervisan samo za međunarodne studente, pa ukoliko planirate da se vratite na fakultet u neko skorije vreme, zgrabite svoje kofere i pravac Kopenhagen!

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;