SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Razigrana i udobna Kuća I u obliku bundeve

25.12.2014. | Arch Daily

Arhitektonski biro Hiroyuki Shinozaki Architects je nedavno završio Kuću I, poslednju u nizu razigranih i savremenih kuća nazvanih prema slovima iz engleskog alfabeta.

Kuća otvorenog plana podseća na unutrašnjost kojekakve bundeve, a glavna atrakcija je prostrana i lučna dnevna soba, iz koje pojedinačni prostori zrače ka spolja. Podržana od strane neravnih, zakrivljenih zidova, ova nekonvencijalna kuća postiže osećaj zaštićenosti bez uobičajenosti obične kvadratne kuće.

Mala kuća je projektovana za tročlanu porodicu i ona održava jaku fizičku vezu i linije pogleda sa okolinom. Prirodna svetlost ulazi u kuću preko velikih prozora i krovnih svetlarnika koji takođe uokviruju poglede ka komšijskim baštama i poljima.

Razigrani, nesimetrični enterijer se sastoji od životnih prostora nepravilnih veličina koji zrače ka spolja iz centralnog, lučnog prostora. Svaki zakrivljeni podeoni zid nalik grebenu bundeve se sastaje pri vrhu centralne zasvođene sobe radi podržavanja velikog krova.

Umesto drugog sprata, arhitekte su uvele drvene police (kao i galerije) kojima se može pristupiti preko merdevina koje štrče sa zidova kako bi stvorile dodatni prostor.

Jednostavna paleta materijala koja se sastoji od toplih drvenih tonova, lokalno sečenog belog kamena i sivog betona odgovara minimalističkom, otvorenom rasporedu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;