INFONET-468X60-BANNER

Laminat: Pravilno postavljanje, prednosti i mane

24.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Laminat je postao veoma popularan izbor u poslednje vreme zbog činjenice da je ekonomičan, izdržljiv i njegovo postavljanje je prilično lako. Nekoliko vrsti drvenog laminata je dostupno, nudeći kupcima ogroman spektar estetskih izbora. 

Postavljeni laminat u dnevnoj sobi

Većina podova od laminata dele slične karakteristike: presovanu drvenu bazu; izdržljivi finiš od lepljenog laminata; kao i sistem za samopostavljanje. Ovi sistemi obično ne zahtevaju lepkove ili vijke - oni se samo zabrave, i u suštini samo „lebde“ (tj. plutaju) iznad podloge.

Cena laminata čini ga veoma prihvatljivim i sa ekonomske strane obzirom na veoma dobar odnos kvalitet-cena.

Postoje dve vrste laminata koji se razlikuju prema načinu postavljanja: laminati koji se lepe i laminati koji se postavljaju klik sistemom. Klik sistem je brži i jednostavniji (ne upotrebljava se lepak), pa je samim tim odmah upotrebljiv nakon postavljanja.

PRIPREMA POVRŠINE

Pre polaganja bilo kog laminatnog poda važno je pripremiti radnu površinu i podlogu. Pratite sledeće korake:

  • Uklonite nameštaj i kućne uređaje iz prostorije.
  • Uklonite lajsne na starom podu, ukoliko ih imate, jer će smetati prilikom postavke novog poda. Moraćete da postavite nove ili ove stare uklonjene lajsne posle postavke laminata kako biste prekrili praznine na obodu prostorija. 
  • Uklonite postojeći pod ukoliko je to potrebno (ako je previše oštećen) i proverite podlogu. Većina laminatnih podova može da se postavi preko širokog spektra podloga i materijala, tako da uklanjanje postojećih podova uglavnom spada na uklanjanje tepiha (itisona) ili bilo kog labavog ili oštećenog dela pod. Mada je to stvar ličnog izbora. Laminatni podovi mogu obično biti postavljeni preko betona, bilo koje podloge na bazi cementa, drveta ili gipsa, starog brodskog poda, parketa, pločica, vinila, pa i u nekim slučajevima preko zalepljenih itisona.
  • Pripremite podlogu po potrebi. Uklonite bilo koju izraslinu ili nepravilnu površinu sa drvenih podova. Nanesite samoravnajući sloj preko podne obloge koja ima prekomerne varijacije (više od 1cm) u ravnoći.
  • Usisajte i prebrišite podove kako biste uklonili otpad i prašinu.

Pravilno postavljen laminatni pod

PODLOGA I POSTAVLJANJE LAMINATA

Kada je radna površina i podloga proverana i pripremljena, sledeći korak je postavka bilo koje potrebne podloge i barijere. Mnogi laminati dolaze sa priključenom postavom ili podlogom, što je obično tanka, čvrsta folija primenjena na donjoj strani poda. Laminati sa priključenom podlogom obično zahtevaju samo postavku barijere za vlagu pre postavke poda.

Za laminate koji nemaju pričvršćenu podlogu, dostupno je nekoliko varijati podloge koji pružaju zaštitu, termo barijeru, određenu aposrpciju zvuka i ugrađenu barijeru za vlagu. Postavka ovih podloga je vrlo laka. Oni obično dolaze u rolnama, te se njihova postavka ograničava na njihovo odvijanje u prostoriji, počevši od krajnjeg zida. One se zatim seku na potrebne dužine. Ovo ponavljate sve dok ne postavite podlogu u celoj prostoriji. Preporučujemo da preklapate spojeve sa minimumom od 20cm, koji se moraju fiksirati lepljivom trakom.

Dezeni laminatnih podnih obloga

PLANIRANJE RASPOREDA

Pre postavke bilo kog komada laminatnog poda, vrlo je važno razmotriti raspored poda. Uopšteno je najbolje postaviti laminat paralelno sa najdužim zidom prostorije.

Postoji i teorija da se laminat postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema izvoru svetlosti, jer na taj način svetlost pada uzdužno na laminat i skrivaju se sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. Međutim, ukoliko postavljate laminat preko postojećeg brodskog poda, on bi trebao da se postavi pod pravim uglom u odnosu na postojeće daske. Potrebni koraci podrazumevaju:

  • Koristite metar kako biste proverili dimenzije prostorije i uporedili je sa dimenzijama dasaka laminata. 
  • Podelite širinu sobe sa širinom pojedinačnog laminata kako biste odredili širinu poslednjeg reda. Ukoliko će širina poslednjeg laminata biti manja od 5cm, razmotrite da skratite prvi red laminata za 2 ili 5 cm kako biste izbegli nezgodnu rupu. 
  • Podelite dužinu prostorije sa dužinom pojedinačnog laminata kako biste utvrdili koliko će dugačak biti komad na kraju. Ako je ovaj komad manji od 10cm, isecite početni red za toliko.

Pravilno postavljanje laminata

PRAVILNO POSTAVLJANJE PRVOG I DRUGOG REDA LAMINATA

Sa određenim rasporedom, vreme je da počnete sa polaganjem laminata.

  • Otvorite tri ili četiri kutije i izaberite laminat iz sve četiri kutije kako biste smanjili ponavljanje obrasca u podu. 
  • Obično je najbolje početi sa leve strane sobe i raditi ka desnoj.
  • Koristite odstojnike od max 1cm i postavite prvi ceo laminat u ugao sa jezikom koji je okrenut ka zidu. Proverite uputstva proizvođača radi pravilne orijenatcije dasaka kako bi se olakšao metod spajanja.
  • Nastavite sa postavkom prvog reda tako što ćete poravnati kraće krajeve. Podignite ploču pod uglom od 45° i poravnjajte jezik i žleb. Gurnite i spustite ploču kako biste zabravili laminat.
  • Za poslednji deo u redu, izmerite razdaljinu do zida, oduzmite 1cm i isecite ploču prema tome. Koristite polugu ili parče daske ukoliko je potrebno kako biste zabravili daske.
  • Započnite drugi red i naredne redove sa zaostalim komadom od poslednje ploče u prethodnom redu. Ukoliko je komad premali, isecite drugi komad koji će pristajati, ostavljajući minimum od nekih 20cm dužine krajnjih komada laminata (mada je ovo stvar lične estetike). 
  • Nastavite sa korišćenjem odbojnika od max 1cm na početku i kraju svakog reda.

Postavljanje laminatnih podova

Ploče laminata su obično iste dužine, ali se one i dalje moraju postaviti kao i brodski pod, sa naizmenično postavljenim spojevima (kao kod zidanja). Za smaknutiji, više haotičniji izgled, obratite pažnju da ne poravnjavate spojeve prilikom postavke laminata.

Koristite kanap, gredicu ili ram po potrebi za navođenje kako biste održali redove pravim i napravili dobar pod. Često se dešava da pod prati liniju zida koji su krivi, što reuiltira i krivo postavljenim laminatom. Trebalo bi se truditi da postavimo laminat na takav način da on bude upravan na ravan deo prostorije kako bismo tako uspeli, makar delimično, vizuelno da ispravimo prostoriju.

Ugradnja laminata

POSTAVLJANJE OSTALIH REDOVA

Jednom kada je postavljeno prvih nekoliko redova, ostatak poda je prilično lak za spajanje.

  • Nastavite sa postavkom laminata red po red, korišćenjem odbojnika na svakom kraju.
  • Poravnajte duži deo ploča laminata i ubacite jezik u žljeb pod uglom. Pozicionirajte kraći deo preko žljeba prethodne ploče i pritisnite ravno ka podu kako biste zabravili duže strane ploča zajedno.
  • Koristite pajser ili drvenu dasku kako biste osigurali čvrst spoj. Uvek koristite dasku uz čekić kako biste rasporedili snagu udara - pomoću samog čekića možete oštetiti podnu oblogu.

Obrada laminata

SEČENJE LAMINATA

Laminat može biti sečen korišćenjem bilo koje testere i kvalitetnog skalpela sa karbidnim vrhom koji se može koristiti za sečenje drveta. Kružna testera ili cirkular je odličan način za uzdužno sečenje ploča. Ubodna testera je zgodna za sečenje rupa i obrade žlebova laminata oko cevi i uglova.

  • Kako biste umanjili otkidanje prilikom sečenja, secite ploču sa završnom površinom okrenutom nagore.
  • Koristite pak traku duž mesta reza kako biste umanjili rizik od oštećivanja gotove površine.
  • Secite u drugoj prostoriji kako biste minimizirali otpad i prašinu na području postavke laminata.

Krojenje laminata

VRATA I PRAGOVI

Svaka postavka laminata će imati najmanje jedna ili dvoje vrata ili pragova. Prilikom nekih postavki, možemo se susresti i sa drugim podnim oblogama, te moramo obratiti posebnu pažnju na ove delove i malo više strpljenja kako bi se postigao zadovoljavajući kvalitet.

Bez obzira da li gotov pod staje kod praga ili se nastavlja kroz vrata u drugu prostoriju, često je potrebno prvo skratiti štok vrata. Pošto lajsna laminata ne može da se instalira kod štoka, gotov pod mora da prođe ispod štoka vrata, a on će sakriti prazninu između laminata i zida.

Sečenje i postavljanje laminatnog poda

  • Koristeći staro parče poda kao vodič, isecite štok vrata sa testerom. Koristite dleto ukoliko je neophodno da uklonite komad štoka.
  • Jednom kada pod može biti postavljen ispod štoka i krila vrata, spojnice se mogu postaviti. Spojnice kriju ivicu laminata kao i susednog poda i pokriva rupu između njih. Postoje razne vrste spojnica i načini njihovog postavljanja se razlikuju, te je najbolje da kada se odlučite za tip spojnice, pitate vašeg prodavca o načinu postavke ili pogledate uputstvo, ukoliko ga ima. Često spojnice dolaze u dva dela. Jedan fiksni koji se postavlja na podlogu i jedan završni koji naleže kao finalni element poda.
  • Postavite fiksni deo spojnice tako da održite jaz od 1cm. Izmerite otvor kako biste postavili poslednji deo laminata do spojnice vodeći računa o rastojanju.
  • Isecite i postavite laminat do spojnice, a zatim postavite gornji deo spojnice koji će preći na oba poda.

Napominjemo vam da se laminat može postaviti i korišćenjem lepka, a njega preporučujemo i kod klik-klak sistema postavke i to u slučajevima gde je zbog ukrajanja laminat podložan „hodu“.

Instalacija laminata

ZAVRŠNA DORADA LAMINATA

Finalni korak u završavanju postavke laminata je pokrivanje rupa oko oboda prostorije. Ovo se može postići ugradnjom novih ili starim lajsni, ili postavkom cokli od drveta. Uvek postavljajte lajsne ili cokle na zid, a ne na laminat, kako bi se sačuvao taj plutajući efekat sistema poda.

PREDNOSTI LAMINATA

Pod od laminata ima veliku otpornost na udarce, ogrobotine, habanje i oni su generalno otporni na žar cigareta. Jednostavno se postavljanju, nije im potrebno lakiranje i mogu se odmah koristiti nakon postavke. Postavljeni laminat se vrlo lako uklanja i može da se iskoristi za postavku na drugom mestu.

Laminat se može postavljati na bilo koju suvu i ravnu površinu, a zahvaljujući svojim karakteristikama, on je pogodan i za postavku na sistem podnog grejanja. Lako se održava i otporna je na sve hemikalije koje su tipično prisutne u domaćinstvima. Postoji veliki izbor dekora od drveta (bukva, trešnja, hrast, bambus...) do prirodnog kamena, pločica i tako dalje.

NEDOSTACI LAMINATA

Jezgro laminata se sastoji od drvenih vlakana koja lako bubre prilikom dodira sa većom količinom vlage, pa se ploča laminata može vrlo lako deformisati u tom slučaju. Neki proizvođači su taj proble rešiči tako što same ploče i ivice obrađuju sa impregnacijama (najčešće parafin vosak) koje štite laminat od prodora vode i vlage. Laminat se mora postavljati na ravne površine, što nije slučaj kod svih podnih obloga. Takođe, efekat lebdenja koji je karakterističan za podove od laminata je mnogim ljudima neprirodan i neugodan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;