Mikro japanska kuća je široka samo 2,15 metara, ali smešta dve porodice

22.12.2014. | Dezeen

Postoji mnogo pogodnosti života u gustoj urbanoj sredini, ali ako želite da uživate u prostranom osećaju modernog, efikasnog doma, može biti teško pronaći pravu parcelu. Arhitektonski biro Hiroyuki Shinozaki Architects oseća da vaša kuća nikada ne treba da bude ograničena sa raspoloživim prostorom. Ova neverovatna uska toksijska mikro kuća nije u stvaru široka samo 2,15 metara, ali krije udoban životni prostor koji morate da vidite da biste poverovali.

Struktura, nazvana „Kuća K“, je visoka skoro 10 metara i sadrži 158 metara kvadratnih stambenog prostora. Na najužem delu kuće, normalna odrasla osoba bi skoro mogla da dodirne zidove odjednom. Pošto je u Japanu prostor veoma cenjen, biro Hiroyuki Shinozaki Architects je morao da osmisli drugi pametni način da imitira osećaj širokog i otvorenog prostora. Kuća ima dve polovine - jedna je uska, a druga je malo deblja, a portali koji povezuju svaku stranu su otvoreni i vazdušasti, bez ikakvih vrata.

Dugački hodnici na svakom spratu trospratne zgrade je dele na dve nejednake polovine, koje zajedno sadrže dovoljno prostora za zadovoljavanje potreba dve porodice. Kuhinje, kupatila, plakari i mala spavaća soba su sadržani u tankom krilu kuće, dok su veće spavaće sobe i dnevne sobe smeštene u široj polovini.

Starteški postavljeni prozori i beli interijer pomažu u davanju svetlog, prozračnog osećaja kući - što je daleko drugačije od klaustrofobije koju možete očekivati kada gledate njen uži deo. Pored toga što kuća demonstrira moderan dizajn na pametan način, ona predstavlja demonstraciju budućnosti stambenog prostora.

Projektovana tako da ima ulogu dupleksa bez podeonih zidova, ova prostorno efikasna kuća može delovati kao prototip za kooperativne stambene aranžmane koji bi gradili zajednicu bez žrtvovanja privatnosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...