INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Industrijski prostor pretvoren u prelep energetski efikasan stan u Holandiji

16.12.2014. | Inhabitat

Mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs volimo projekte prenamene i rekonstrukcije prostora, i to ne samo zbog njihovog zelenog pristupa dizajnu, već i zbog zapanjujućih pre i posle fotografija.

I to je jedan od razloga zašto smo imresionirani sa nedavnim projektom roterdamskog arhitektonskog biroa Studio OxL, gde su oni pretvorili industrijsku radionicu u stan - potkrovlje u Arnhemu u Holandiji. Stara stolarska radionica je transformisana u energetski efikasan i svetao stambeni prostor koji je tako elegantno projektovan da je teško poverovati o priči njegovog bivšeg života.

Okružena sa svih strana sa fabričkom zgradom iz kasnog 19. veka, bivša stolarska radionica ima karakter nalik podumu zbog svog ograničenog pristupa sunčevoj svetlosti. Studio OxL je dramatično preokrenuo to mračno okruženje ubacivanjem velikodušne količine zastakljenja i spoljašnjim dvorišnim prostorom koji ispunjavaju unutrašnjost sa prirodnim svetlom i svežim vazduhom.

Veliko dvorište takođe pruža javni prostor sa kuhinjom i dnevnim boravkom, odvojeno od spavaće sobe koja se nalazi u donjem delu stana dubokog 30 metara. 

Iako su svi zidovi okrečeni u belu boju i dekor je ostao na minimalističkom nivou kako bi se uklopio sa savremenim stilom stana, dizajn je i dalje zadržao industrijsku prirodu zgrade zadržavajući originalne okvire i stara industrijska vrata.

Pored dvostruko zastakljenih prozora, arhitekte iz biroa Studio OxL su dodale i toplotnu pumpu i podno grejanje kako bi obezbedili energetsku efikasnost. Unutrašnji parking prostor je takođe smešten u dnevnoj sobu kako bi se tu parkiraoo električni sportski automobil klijenta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;